Tuturor ni s-a întâmplat să ne curentăm atunci când atingem diferite lucruri, cum ar fi o clanță, mânerul unei uși de mașină sau chiar o altă persoană. Natura are propriul ei mod de lucru și tot ceea ce vedem în jurul nostru are o explicație științifică.
Cu toate acestea, mulți se simt confuzi atunci când ating o altă ființă umană și simt un șoc electric ușor ca o apăsare a unui ac pe piele, iar zgomotul asociat cu acesta poate fi oarecum înfricoșător.
Experimentarea unui șoc electric ușor atunci când atingeți o altă persoană, sau uneori chiar obiecte, este rezultatul a ceva cunoscut sub numele de „curent static”. Practic, tot ceea ce vezi în jurul tău este alcătuit din ceva cunoscut sub numele de atomi care se întâmplă să fie cea mai mică particulă dintr-un element chimic care poate exista.
Aceștia sunt prea mici pentru a fi văzuți cu ochiul liber. Chiar și mai mici decât un atom sunt particulele care îl formează. Un singur atom este format din trei lucruri: protoni care sunt încărcați pozitiv, electroni care sunt încărcați negativ și neutroni care sunt neutri.
De cele mai multe ori un atom va rămâne neutru datorită numărului de protoni încărcați pozitiv și de electroni încărcați negativ fiind același. Cu toate acestea, lucrurile se schimbă atunci când acest număr este perturbat și nu rămâne egal. Având în vedere că protonii și neutronii nu se mișcă, electronii sunt cei care tind să se miște, iar electronii suplimentari provoacă o sarcină negativă.
Acum că atomul are un număr dezechilibrat de electroni și protoni, electronii încărcați negativ sunt atrași de protonii încărcați pozitiv, având în vedere că contrariile se atrag. Prin urmare, șocul pe care îl simțim este atunci când electronii se deplasează rapid spre protoni.
Cu toate acestea, nu este nimic îngrijorător. Acest lucru nu durează pentru totdeauna și în momentul în care electronii intră în contact cu o suprafață încărcată pozitiv, ei scapă. Iată un exemplu pe care îl făceam cu toții în copilărie.
Freacă un balon de păr. Acest lucru va da balonului o sarcină negativă care este în esență electricitate statică. Încearcă să-l lipești de un perete și, dacă peretele are o sarcină neutră, vei observa că balonul se lipește de el.
Cu toate acestea, încărcarea se va disipa puțin, demonstrând că încărcarea statică nu este ceva care durează pentru totdeauna. Numărul de electroni și protoni este restabilit în cele din urmă. În timp ce acesta ar putea fi un exemplu la scară mică, un concept mai bun de privit ar fi fulgerul, care se întâmplă din cauza electricității statice care este generată atunci când aerul se freacă de nori.
Electricitatea statică este motivul pentru care simțim un șoc electric ușor atunci când cineva ne atinge sau atingem noi diverse obiecte.
Foto: Deposit Photos