De ce țin unii oameni medicamentele în frigider?

de: Bogdan Andu
18 07. 2023
medicamentele

Medicamentele sunt trucul de urgență la care apelăm în momentul în care nu ne simțim bine. Fie că sunt sub formă de pastile, creme, siropuri sau prafuri, medicamentele trebuie depozitate într-un mediu propice. De ce unii oameni aleg să le depoziteze în frigider? Ce spun doctorii?

Unde trebuie ținute medicamentele?

De câte ori nu s-a întâmplat să vizitezi o rudă sau un prieten și ai văzut că ține în frigider medicamente? De fiecare dată primul răspuns primit sigur a fost „așa trebuie”. În acest articol vom afla modul în care trebuie depozitate medicamentele și dacă are importanță dacă sunt puse în frigider.

În mod natural, există indicații ca anumite medicamente să fie păstrate la temperaturi scăzute. Spre exemplu, insulina, un tratament important pentru sănătate care trebuie să fie depozitat în frigider. Cel mai important este să se citească condițiile de pe ambalaje. Sunt medicamente care trebuie păstrate în frigider, dar și altele care pot fi pur și simplu puse în dulap, ferite de razele soarelui.

După condițiile de păstrare, medicamentele se împart în trei categorii:

  • cele care pot fi puse la o temperatură ambientală (sub 25 grade Celsius),
  • cele care trebuie ținute la loc răcoros (între 15 și 25 grade Celsius),
  • cele care necesită temperaturi între 2 și 8 grade Celsius.

Se poate degrada produsul. Faci mai puțină insulină, să zicem, dar uneori, la temperaturi mai înalte, se degradează în produși toxici anumite medicamente, explică farmacistul Ion Dogaru.

Astfel că, medicamentele care trebuie neapărat să fie depozitate în frigider sunt:

  • insulina pentru diabetici;
  • medicamentele pentru afecțiuni hepatice;
  • ovulele care se administrează intravaginal;
  • majoritatea soluțiilor oftalmologice.

Înainte de a fi comercializate, acestea sunt supuse mai multor teste specifice, pentru a se garanta stabilitatea produsului pentru o anumită perioadă. Medicamentele nu trebuie ținute la rece, dacă instrucțiunile de pe ambalaj nu indică această condiție.

Ce remedii au fost inventate în România?

Industria medicamentelor este una cu tradiție în România. Țara noastră a oferit lumii mai mulți specialiști care au dezvoltat tot felul de tratamente.

  • Ana Aslan a fost specialistă în gerontologie și a descoperit importanța procainei în ameliorarea tulburărilor legate de vârstă. Cariera medicală și-a dedicat-o invenției medicamentelor anti-aging.
  • Victor Babeș. Acesta a scris primul tratat de bacteriologie. Descoperirile lui au ajutat la tratarea tuberculozei și a leprei.
  • Ion Cantacuzino. Medicul a inventat „Metoda Cantacuzino”, folosită și astăzi pentru vaccinarea împotriva holerei.

Foto: spynews.ro