De ce trăiesc mult călugării de pe Muntele Athos? Mulți dintre ei au peste 100 de ani
Muntele Athos este unul dintre cele mai venerate locuri din religia ortodoxă. Din anul 1926 a devenit un stat semi-autonom atunci când guvernul din Grecia a decretat Republica Theocartica Athos.
Muntele celebru găzduiește aproximativ 2.000 de călugări care trăiesc în 20 de mănăstiri și 200 de schituri precum Mylopotamos. Lăsând deoparte telefonul mobil și mașina, o vizită aici este ca și cum ai face o călătorie înapoi în timp.
Bisericii și călugărilor le place să păstreze Athosul curat. Femeile nu au voie, iar accesul se face doar cu barca, în ciuda faptului că există o graniță terestră. Accesul este acordat doar pentru aproximativ 100 de pelerini pe zi, 10 dintre ei ne-ortodocși.
Secretul longevității călugărilor de pe Muntele Athos
Potrivit Endure, un studiu de 10 ani asupra vieții și obiceiurilor alimentare ale călugărilor i-a uimit pe cercetători. Astfel, oamenii de știință au descoperit de ce mulți dintre cei care trăiesc pe Muntele Athos au peste 100 de ani. De asemenea, cercetarea a dezvăluit că au unele dintre cele mai scăzute incidențe de boli de inimă, Alzheimer și cancer din Europa.
Aceste secrete includ o dietă în care nu este permisă carnea. Călugării trăiesc din pește, legume de sezon, ulei de măsline de casă și pahar ciudat de vin de casă. Mesele sunt simple, dar gustoase. Ei mănâncă de două ori pe zi, în jurul orei 11:00 și 19:00, iar în unele zile postesc. Originile celor mai pure diete mediteranene se găsesc pe aceste meleaguri sfinte.
Călugării merg pe un principiu foarte clar, în antiteză cu lăcomia: „Mănânci pentru a trăi, nu trăiești pentru a mânca”.
Mesele lor sunt compuse în mare parte din fibre. Cele mai consumate sunt lintea și fasole. Apoi aceștia se bazează pe alimentele de sezon, proaspete. Astfel reduc riscul de cancer și a altor boli. Un alt principiu după care își pregătesc mesele este gătitul fără sare. Ei o înlocuiesc cu ierburi sau condimentele specifice fiecărui sezon.
Pe Muntele Athos sunt interzise zahărul și alimentele procesate care de cele mai multe ascund o cantitate considerabilă de sare.
Foto: Depositphotos.com