De ce Trump vrea Gorenlanda, cea mai mare insulă din lume?
Donald Trump a pus lumea pe jar cu noi declarații. Actualul președinte al Statelor Unite ale Americii a declarat că își dorește pentru țara sa Groenlanda, deși danezii i-au spus că cea mai mare insulă a lumii nu este de vânzare. Totuși, de ce vizează Trump Groenlanda?
În decembrie 2024, Trump a reluat apelurile făcute în prima sa preşedinţie pentru ca SUA să deţină Groenlanda, numind-o „o necesitate absolută”. Preşedintele ales spune că deţinerea Groenlandei este vitală pentru securitatea SUA, însă se pare că Trump vizează resursele naturale ale insulei.
Mai mult, președintele american a dat de înțeles că nu exclude folosirea forței pentru a prelua Canalul Panama (o altă dorință de-a sa) şi Groenlanda.
Întrebat dacă ar exclude folosirea „coerciţiei militare sau economice” pentru a obţine Groenlanda – sau Panama, pe care Trump şi-a exprimat, de asemenea, dorinţa de a o deţine – preşedintele ales a răspuns cu franchețe: „Nu, nu vă pot asigura cu privire la niciuna dintre cele două, dar pot spune acest lucru: Avem nevoie de ele pentru securitate economică”.
Ce are atât de valoros Groenlanda?
Groenlanda este cea mai mare insulă din lume şi adăposteşte peste 56.000 de oameni. Fostă colonie daneză şi în prezent teritoriu autonom al Danemarcei, Groenlanda ocupă o poziţie geopolitică unică, fiind situată între SUA şi Europa. Capitala sa, Nuuk, este mai aproape de New York decât de capitala Danemarcei, Copenhaga.
Se pare că Groenlanda are resurse naturale (mai ales metale rare) care ar putea deveni mai accesibile pe măsură ce schimbările climatice topesc gheaţa din teritoriu. În plus, aici sunt zăcăminte importante de petrol și gaze naturale.
Trump nu e primul președinte american care pune ochii pe Groenlanda
Donald Trump nu este primul preşedinte american care lansează ideea de a cumpăra Groenlanda. În 1867, când preşedintele Andrew Johnson a cumpărat Alaska, el a luat în considerare şi achiziţionarea Groenlandei. Doar cumpărarea Alaskai s-a concretizat. La sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, administraţia Truman a oferit Danemarcei 100 de milioane de dolari pentru insulă. Tranzacția nu s-a concretizat.
Cum a pus mâna Danemarca pe Groenlanda?
Totul a început cu vikingii și a continuat, mai târziu, cu vânătorii de balene. Aceștia veneau în valuri în secolele 18 și 19, din Norvegia, Olanda, Germania și Danemarca. Și-au construit așezări acolo. Când Danemarca și Norvegia s-au separat în 1814, Groenlanda a fost transferată coroanei daneze.
Cea mai mare insulă din lume a fost pe deplin integrată în statul danez în 1953, în conformitate cu Constituția Danemarcei, care i-a făcut pe locuitorii din Groenlanda cetățeni ai Danemarcei. În anul 1979, Groenlanda a obținut un statut autonom mai extins, cu un guvern local și control asupra multor domenii interne.