De ce unele animale hibernează?

08.03.2023
De ce unele animale hibernează?

Sezonul rece reprezintă o mare problemă pentru multe viețuitoare de pe planetă. Ca atare, multe dintre animale intră într-o stare de hibernare atunci când temperatura din termometre scade foarte mult. Cu alte cuvinte, hibernarea le permite animalelor să reziste frigului și lipsei hranei.

Este știut faptul că în sezonul rece există mai puțină hrană pentru animale, iar acestea trebuie să se adapteze noilor condiții climatice. Drept urmare, multe dintre viețuitoare intră într-o stare de hibernare care le permite să reziste până vine primăvara și natura se trezește la viață.

Ce este hibernarea?

Hibernarea este o stare, mai mult sau mai puțin de adormire, în care animalele își reglează temperatura corpului, iar metabolismul lor funcționează la minim. Temperatura organismului scade simțitor, respirația este mai lentă, iar inima bate o dată sau de două ori pe minut, la urși de exemplu.

Ce viețuitoare hibernează?

Printre viețuitoarele care intră la hibernare, în sezonul rece, se numără: liliecii, aricii, marmotele, urșii, popândăii, albinele și multe altele. Potrivit specialiștilor în zoologie, principalul motiv pentru care se intră la hibernare îl reprezintă temperatura scăzută din termometre. Totodată, lipsa hranei este un alt factor care duce la această situație.

De altfel, foarte multe animale care intră la hibernare acumulează în organism foarte multă mâncare pentru a putea rezista până la venirea primăverii. Cercetătorii au descoperit, de exemplu, că ursul are un hormon care îl introduce în acea stare de adormire pe timpul iernii. În mod incredibil, o dată cu încălzirea vremii nivelul din sânge al acestui hormon scade, iar animalul se trezește la viață și își reia rutina obișnuită.

Trebuie precizat că nu toate animalele sălbatice intră în hibernare, unele dintre ele se cufundă într-un somn adânc, numit diapauză. Insectele reprezintă cel mai bun exemplu în acest caz. Cu toate acestea, există viețuitoare cu sânge cald care pot supraviețui temperaturilor sub îngheț, fiindcă își pot regla temperatura corpului, iar cel mai bun exemplu este reprezentat de păsări.

Foto: mindcraftstories.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
În Istanbul se construiește o strâmtoare artificială. Cum va ajunge o bucată din Istanbul o insulă?
În Istanbul se construiește o strâmtoare artificială. Cum va ajunge o bucată din Istanbul o insulă?
În anul 2021, Turcia a început lucrările la un canal navigabil paralel cu strâmtoarea Bosfor. Canalul va avea o lungime de 45 de km și va transforma o parte din Istanbul într-o insulă. Ideea... citește tot
Cum era viața nobililor/boierilor români de odinioară? Câte feluri de mâncare serveau la o masă și ce era considerat „delicatesă”?
Cum era viața nobililor/boierilor români de odinioară? Câte feluri de mâncare serveau la o masă și ce era considerat „delicatesă”?
Încă din cele mai vechi timpuri au existat clase sociale și nici spațiul carpato-danubiano-pontic nu a făcut excepție. Sute de ani, nobilii au dus o viață diferită de cea a românilor de... citește tot
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Donald Trump a pus lumea pe jar cu noi declarații. Actualul președinte al Statelor Unite ale Americii a declarat că își dorește pentru țara sa Groenlanda, deși danezii i-au spus că cea mai... citește tot