Foarte mulți oameni dețin animale de companie, fiindcă acestea sunt drăgălașe și dau o stare de bine. Cei mai mulți aleg fie un câine, fie o pisică, însă sunt persoane care preferă să aibă un hamster. Aceste rozătoare pufoase sunt ușor de întreținut, însă ascund un secret sumbru: câteodată își mănâncă puii.
Hamsterii sunt animale de companie drăguțe, care își petrec zilele alergând pe o bandă rotativă și îndestulându-se cu mâncare. Deși, aceste trăsături sunt o atracție majoră pentru a deține unul dintre acești prieteni pufoși, hamsterii pot avea și comportamente primare, care nu îi mai face la fel de calzi și drăgălași. Un astfel de eveniment implică, ocazional, să-și mănânce puii. Experiența este supărătoare și confuză, însă există câteva motive pentru un comportament atât de șocant.
Femelele sunt gestante aproximativ 3 săptămâni și își pregătesc cuibul din timp unde se vor naște puii. Acestea pot aduce pe lume aproximativ 20 de bebeluși. Hamsterii vor folosi material moale pentru a face un cuib confortabil pentru urmașii lor, folosind adesea șervețele sau prosoape de hârtie. Uneori, mâncarea este chiar păstrată în cuib sau în jurul acestuia.
O femelă hamster care este însărcinată mănâncă, de obicei, mai mult, iar dacă duce lipsă de hrană, după ce naște, începe și își mănâncă din pui. Acest comportament șocant are la bază și alte motive, nu numai lipsa hranei.
Potrivit specialiștilor în domeniu, celelalte motive pentru care femelele își mănâncă puii sunt: stresul postnatal care poate apărea și la aceste rozătoare, frica de ceea ce se întâmplă împrejur. Totodată, din dorința de a-și proteja puii, mama apelează la un comportament șocant. Aceasta își recunoaște puii după miros, iar dacă omul îi atinge le schimbă acel miros, iar femela devine confuză, nu își mai recunoaște copiii și decide să îi omoare. În plus, și puii care se nasc cu diferite malformații sunt coniderate victime sigure și sunt mâncate.
Specialiștii în domeniu consideră că există câteva metode prin care se poate împiedica acest comportament radical. Așadar, este indicat ca în zona hamsterilor să fie liniște, fără zgomote puternice care să sperie femela. Din când în când este bine ca puii de hamsteri să fie numărați, însă niciodată să fie atinși. Totodată, cei care dețin hamsteri trebuie să se asigure că femela are destulă mâncare, altfel își va mânca puii.
Foto: Pexels.com