De ce uneori ne curge sânge din nas?

28.09.2022
De ce uneori ne curge sânge din nas?

Cu toții ne-am prefăcut măcar o dată în timpul orelor la școală că ne curge sânge din nas. Pentru mulți poate părea o joacă, iar pentru alții poate însemna o adevărată problemă de sănătate. Sângerările nazale sunt printre cele mai comune afecțiuni ale secolului al XXI-lea. De ce ne curge sânge din nas? Cum putem trata sângerările?

Care sunt cauzele sângerărilor nazale?

sânge

Rolul nasului este de a încălzi și umezi aerul pe care oamenii îl respiră. Interiorul acestuia este acoperit cu un țesut umed care are o rețea bogată de vase de sânge. Odată ce un vas de sânge este lezat, se produce efectul de „hemoragie” locală, din cauza cheagului care este ușor de dislocat. De cele mai multe ori, sângerările nazale pot fi tratate la domiciliu cu ajutorul unor șervețele sau comprese reci prin presiune ușoară.

Cauzele principale sunt:

Pe lângă aceste cauze, sângerările nazale pot fi rezultatul anumite substanțe iritante (agenți chimici, substanțe interzise, etc) sau tulburări de coagulare moștenite.

Pentru a preveni această afecțiune, specialiștii recomandă folosirea unei soluții saline, sub formă de spray sau picături nazale. Alte modalități sugerate sunt:

Cum oprești sângerarea nazală? Ce tratament trebuie urmat?

Sfaturile medicilor pentru a opri sângerarea locală la nivelul nasului sunt:

Tratamentul are două forme, simptomatic și local. Primul din cele două constă în asigurarea unui mediu liniștit și folosirea unei comprese reci așezate pe partea laterală a nasului sau pe frunte. În timpul tratamentului, pacientul este rugat să respire pe gură. Ulterior, medicul poate recomanda vitamine pentru administrarea locală sau diferite creme. A doua formă de tratament este cel local prin care pacientul trebuie să sufle nasul într-o tăviță, eliberând fosele nazale. Se poate optima pentru o cauterizare chimică prin laser.

Complicațiile sângerărilor nazale sunt rar întâlnite. Ele apar ca rezultat al anumitor afecțiuni medicale.  Pentru un tratament de specialitate este nevoie de consultarea medicului specialist.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot