De ce Vârful Omu are o înălțime „variabilă”?
Unul dintre cele mai cunoscute vârfuri muntoase de la noi din România este Vârful Omu. Acesta este cel mai înalt vârf din Munții Bucegi, având o altitudine de 2505 metri. Cu toate acestea, înălțimea sa este incertă din cauza modului diferit de măsurare al specialiștilor.
Există unele măsurători care socotesc și înălțimea bolovanului din vârf ceea ce ar duce înălțimea vârfului la 2.514 metri. Diferența poate părea nesemnificativă, însă acei metri în plus, în clasamentul celor mai înalte vârfuri din România, ar coborî Vârful Omu de pe locul 11, cel oficial, pe locul 6.
Instituția care a măsurat această valoare este Direcţia Topografică din cadrul Ministerului Apărării Naţionale. Aceștia au oferit un răspuns foarte detaliat referitor la altitudinea reală a Vârfului Omu.
„Cu privire la controversa privind altitudinea vârfului Omu din munţii Bucegi, vă informăm că pe harţile topografice realizate de către Direcţia Topografică Militară „General de divizie Constantin Barozzi”, este menţionată altitudinea de 2504,90m. Această valoare reprezintă altitudinea faţă de nivelul mediu al Mării Baltice, determinată la nivelul solului (nu al umpluturii de pământ) în punct materializat prin bornă”, potrivt România-natura1.
Fratele geamăn al Vârfului Omu
Dacă ar fi să ne ghidăm după datele oficiale referitoare la altitudinea Vârfului Omu, și anume 2505 metri, puțini dintre noi știm că în apropierea sa există un „frate” mai mic cu doar doi metri decât el.
Al doilea vârf ca înălțime din masivul Bucegi este Vârful Bucura (cunoscut și sub denumirea de Vârful Bucura Dumbravă sau Vârful Ocolit). Acesta măsoară 2503 metri și se află la mică distanță de Vârful Omu și Cabana Omu. Având totuși o altitudine ce depășește 2500 metri, Vârful Bucura este mai puțin cunoscut stând în umbra celebrului Vârf Omu.
Mai mult de atât, Vârful Omu nu este singurul vârf de munte cu acest nume de la noi din țară. În Munții Suhard, din Carpații Orientali există un al doilea Vârf Omu cu altitudinea de 1932 metri.
Foto: Wikipedia