De la ce vine denumirea de PECO?

03.11.2022
De la ce vine denumirea de PECO?

Anii de dinainte de revoluție au însemnat pentru români o amprentă care poate fi vizibilă chiar și 30 de ani mai târziu. Majoritatea persoanelor de vârsta a II-a încă spun că merg la PECO atunci când vor să pună combustibil în mașină. Cu toate acestea, noțiunea de PECO nu mai există de ani buni. La ce făcea referire această denumire?

Le este dor românilor de comunism?

PECO

Comunismul ca politică de stat a fost introdusă în România începând cu anul 1947. Peste 42 de ani mai târziu, epoca cenușie avea să se termine într-o baie de sânge unde mii de cetățeni au căzut victime.

Conform istoriei, în cele peste 4 decenii de teroare, regimul a fost condus de doi titani ai epocii, Gheorghe Gheorghiu-Dej și Nicolae Ceaușescu. A fost nevoie de doar 2 oameni pentru a pune la pământ categorii sociale, politice, grupuri religioase și etnice. Arhivele naționale numără cel puțin 1 milion de oameni care au picat victime, în diferite forme. Unii au fost deținuți politici și arestați în închisorile de maximă securitate. Cei mai mulți au fost trimiși la munca dificilă, iar alții au fost torturați sau chiar uciși.

De-a lungul anilor post-decembriști s-au realizat mai multe sondaje care au arătat simpatia românilor pentru epoca de mult apusă. Chiar dacă au fost ținuți în frig, românii consideră că liderii trecuți priveau viitorul țării cu ochi mai buni decât liderii din prezent.

ICCMER și CSOP, două instituții de renume din România au arătat că românii consideră comunismul ca fiind o „idee bună, dar prost aplicată”. Peste 50% din corespondenți aveau sentiment de nostalgie pentru regimul totalitar. Din cei peste 1.000 de oameni intervievați, peste 70% susțineau că statul din prezent ar trebui să ia exemplul celui comunist și să asigure locuri de muncă cetățenilor.

Ce înseamnă PECO? Produse Etilate cu Cifra Octanică

În epoca comunistă, toate serviciile și bunurile erau realizate și distribuite prin intermediul societăților de stat. Acest lucru era valabil inclusiv pentru piața de carburanți. România, stat cu o industrie puternică a petrolului, și-a creat propria companie de carburant.

PECO a rămas în memoria colectivă locul în care te duci să faci plinul la mașină. Prescurtarea vine de la Produse Etilate cu Cifra Octanică, denumire folosită în perioada 1954-1990. Numărul stațiilor era destul de redus, numai orașele bine dezvoltate având astfel de benzinării. În orașele mici exista o singură stație. După ce Ceaușescu a plătit datoria externă a țării, raționalizarea carburantului a însemnat o creștere a cozilor. Fiecare proprietar putea alimenta cu maximum 20 litri pe lună. În anul Revoluției, prețul unui litru de benzină era 9 lei, iar calitatea carburantului era slabă.

Foto: Zf.ro & 4tuning.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce unirea înfăptuită de Mihai Viteazul nu a fost, de fapt, o unire în adevăratul sens al cuvântului?
De ce unirea înfăptuită de Mihai Viteazul nu a fost, de fapt, o unire în adevăratul sens al cuvântului?
În cărțile de istorie românești stă scris că Mihai Viteazul este domnitorul care a realizat prima unire a celor trei principate: Transilvania, Moldova și Țara Românească. Evenimentul avea... citește tot
Aur și nu prea! Cât aur conține o medalie olimpică de la Paris și cât valorează? O medalie de bronz valorează 12 dolari
Aur și nu prea! Cât aur conține o medalie olimpică de la Paris și cât valorează? O medalie de bronz valorează 12 dolari
329 de sportivi au fost premiați cu medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Paris. România s-a clasat pe poziția numărul 23 în clasamentul pe țări cu 3 medalii de aur obținute. 12 sportivi... citește tot
Ciolacu a luat BAC-ul cu 7.03. Cine câștigă alegerile prezidențiale doar după nota de la BAC?
Ciolacu a luat BAC-ul cu 7.03. Cine câștigă alegerile prezidențiale doar după nota de la BAC?
Întrebat în cadrul unei conferințe de presă ce notă a luat la Bacalaureat, Marcel Ciolacu a afirmat că nu-și amintește. O zi mai târziu, premierul a transmis printr-un mesaj video pe Tik Tok... citește tot