De la ce vine FBI? Care este istoria FBI?

29.06.2020
De la ce vine FBI? Care este istoria FBI?

Biroul Federal de Investigații (FBI) este serviciul de informații interne și securitate al Statelor Unite ale Americii și principala sa agenție federală de aplicare a legii. Funcționând sub jurisdicția Departamentului de Justiție al Statelor Unite ale Americii, FBI este, de asemenea, membru al Comunității de Informații din SUA și raportează atât procurorului general, cât și directorului informațiilor naționale. Agenția are jurisdicție asupra încălcării a peste 200 de categorii de crime federale.

Motto-ul acestei agenții este „Fidelitate, Bravură, Integritate”. FBI-ul a fost înființat în 1908 ca Biroul de Investigații, BOI sau BI pe scurt. Numele său a fost schimbat în Biroul Federal de Investigații (FBI) în 1935. Sediul principal este clădirea J. Edgar Hoover, situată în Washington, D.C. Are 56 de birouri pe întreg teritoriul SUA, peste 400 de agenții rezidente în orașe și orășele mai mici și 60 de birouri internaționale. Trebuie știut că din august 2000, FBI are un birou și în România.

FBI-ul și operațiunile sale

Deși multe dintre funcțiile FBI sunt unice, activitățile sale în sprijinul securității naționale sunt comparabile cu cele ale MI5 britanic și ale FSB-ului rus. Spre deosebire de Agenția Centrală de Informații (CIA), care nu are autoritate de aplicare a legii și este concentrată pe colectarea de informații în străinătate, FBI este în primul rând o agenție internă.

Cu toate că este o agenție de securitate internă, aceasta menține o amprentă internațională semnificativă, având 60 de birouri Legal Attache (atașate) și 15 sub-birouri în ambasadele și consulatele americane de pe glob. Aceste sedii externe lucrează în colaborare cu serviciile de securitate străine și nu desfășoară, de regulă, operațiuni unilaterale în țările gazdă.

În anul fiscal 2019, bugetul total al Biroului a fost de aproximativ 9,6 miliarde de dolari. Principalul obiectiv al FBI este protejarea și apărarea Statelor Unite ale Americii, respectarea și aplicarea legilor penale din SUA și furnizarea serviciilor de conducere și justiție penală agențiilor și partenerilor federali, de stat, municipali și internaționali.

Cum a fost înființat Biroul Federal de Investigații

Biroul de Investigare (BOI) a fost creat la 26 iulie 1908. Procurorul general Bonaparte, a folosit banii Departamentului de Justiție și a angajat 34 de persoane, inclusiv unii veterani ai Serviciului Secret  pentru a lucra pentru o nouă agenție de investigare. Primul său „șef” (titlul este acum cunoscut sub numele de „director”) a fost Stanley Finch. Bonaparte a comunicat Congresului aceste acțiuni în decembrie 1908.

Prima sarcină oficială a Federal Bureau of Investigation a fost vizitarea și efectuarea de sondaje asupra caselor de prostituție pentru pregătirea aplicării „White Slave Traffic Act” sau Legea Mann, adoptată la 25 iunie 1910. În 1932, biroul a fost redenumit Biroul de Investigare al Statelor Unite. În anul următor, 1933, BOI a devenit un serviciu independent în cadrul Departamentului Justiției. În 1935, numele său a fost schimbat oficial în Biroul Federal de Investigații, sau FBI-ul actual.

Foto: en.wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot