Cum e corect: de obicei sau deobicei?

12.09.2023
Cum e corect: de obicei sau deobicei?

Limba română este un amalgam de cuvinte pe care nu toți oamenii reușesc să le stăpânească. Evoluția limbii pe care o vorbim zilnic a dus la modificări substanțiale, pe care DEX-ul începe să le preia. Cum se scrie corect, „de obicei sau deobicei”?

De obicei sau deobicei?

de obicei

Limba română face parte din marea familie latină, dar care a împrumutat de-a lungul timpului valențe slave sau turcești. Drept urmare, cu toate că ne putem înțelege relativ ușor cu italienii sau spaniolii, există expresii sau cuvinte care continuă să ne dea bătăi de cap chiar și celor nativi.

DEX-ul reprezintă cel mai important mod în care putem afla despre cuvintele și expresiile în română. Dacă oamenii s-au obișnuit cu „care / pe care” sau „țigară / țigare”, există încă o terminologie care continuă să fie vedetă în mesajele din online și nu numai.

Astfel că, de multe ori regăsim în limbajul comun o confuzie între „de obicei” și „deobicei”. Cele două sintagme sunt diferite, astfel:

Confom DEX „de obicei” = Locuțiune adverbială care se scrie din două cuvinte. Se poate înlocui cu: „de regulă” sau „în mod obișnuit”.
Varianta „deobicei” = Nu există, astfel că nu este corectă și este folosită în mod eronat.

Care sunt cele mai comune greșeli folosite în limbaj?

Cum am spus și mai sus, limba română este complicată chiar și pentru nativi. Astfel că, din necunoștință sau cu bună știință, foarte mulți vorbitori au greșeli în exprimarea zilnică. Iată o listă scurtă cu greșeli comune pe care chiar și tu le poți face:

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot
Putin: „Rușii și ucrainienii sunt un singur popor”. Are dreptate președintele rus?
Putin: „Rușii și ucrainienii sunt un singur popor”. Are dreptate președintele rus?
Războiul din Ucraina generează frică, îngrijorare și durere pe „Bătrânul Continent”. De 1.000 de zile, de la momentul în care Rusia a invadat Ucraina, Vladimir Putin a încercat să-și... citește tot