De unde provin numele cântăreților de manele din România?
Maneaua este un gen muzical specific zonei Balcanilor și a orientului apropiat. Istoria acestui tip de muzică este în strânsă legătură cu apariția și evoluția rromilor pe aceste meleaguri. Temele principale din acest univers muzical reflectă o stare materială, sufletească sau de tristețe. Cei mai cunoscuți interpreți din România și-au ales nume de scenă atipice, făcându-ne să ne întrebăm de unde s-au inspirat. Fie că ne referim la Adrian Copilu’ Minune, Vali Vijelie sau Florin Salam, ne întrebăm de unde provin numele cântăreților de manele din România?
Cine este cel mai cunoscut cântăreț de manele?
Manelele provin din muzica turcească de la începutul secolului al XIX-lea. Au rămas în cultura populară datorită comunităților de lăutari din estul și sudul României, dar și a anumitor regiuni din Banat. În prezent, acest gen muzical se regăsește în toată aria geografică a Balcanilor: Albania, Serbia, Bulgaria, Turcia și chiar Grecia.
În perioada comunistă, partidul de la putere decide să formeze grupuri de muzică populară copiind modelul moscovit. Mulți dintre membri erau rromi, persoane care sunt considerate marcante pentru prezentul genului. Pionierii manelelor în România sunt Romica Puceanu, cu melodii precum: „Ileană, Ileană” sau „Șaraiman” și Gabi Luncă cu una dintre cele mai cunoscute melodii bote „Răpirea din Serai”. În acest timp, acest gen s-a bucurat de o popularitate însemnată, fiind prezent la majoritatea petrecerilor organizate. În timpul anilor 80, maneaua din Banat începe să fie promovată însă este rapid interzisă de către autorități.
Anii de după 1990 a însemnat apariția celor mai consacrați și importanți artiști în lumea manelelor. Printre aceștia amintim nume precum: Dan Ciotoi și formația Generic, Carmen Șerban sau Dan Armeanca. În prezent, cel mai cunoscut interpret de manele din România este Florin Salam. Acesta s-a născut în 1979 cu numele de Florin Stoian, iar de mai mulți ani este declarat „Regele Manelelor”.
De unde provin numele cântăreților din România?
Deși este unul dintre cele mai populare genuri muzicale din România, artiștii își aleg nume de scenă cel puțin curioase, dar care rămân în memoria colectivă.
- Florin Salam. S-a lansat cu numele de scenă Florin Fermecătorul, iar în 2002 și-l schimbă în Salam. Chiar dacă în română numele reprezintă un aliment, acesta provine din arăbescul „pace” / ebraică „șalom”;
- Vali Vijelie. Unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți artiști români este Vali Vijelie. Adevăratul nume al acestuia este Valentin Rusu. Acesta și-a însușit numele de la vărul său, Mircea Vijelie, cunoscut pe plan local;
- Adrian Minune. De-a lungul carierei sale, Adrian Simionescu a avut mai multe nume de scenă, printre care Adrian Copilul Minune, Adrian Minune sau Adi de Vito. Denumirea de „Minune” este dat de bunica solistului, considerându-l la naștere o adevărată minune și binecuvântare;
- Sorin Copilul de Aur. Născut Sorin Cristian Alecu, numele de scenă a fost ales de producătorul muzical Dan Bursuc.
Foto: B365.ro & Unsitedemuzica.ro