România are în prezent un număr de 263 orașe, dintre care 25 au peste 100.000 de locuitori și doar unul singur numără peste 1 milion. Diversitatea populației face ca în aceste orașe să se vorbească română, germană, maghiară, turcă și limba rromă. Majoritatea orașelor au nume care reprezintă un loc, un conducător, un moment istoric, ș.a De unde provin numele celor mai importante așezări din România?
De unde provin denumirile orașelor din România? Ce înseamnă București sau Sinaia?
Istoria țării noastre face ca pe aceste meleaguri să fi poposit numeroase popoare. Poziționarea geografică a favorizat ca turcii, grecii și chiar romanii să fie trecut pe splaiurile mioritice. Fiecare dintre acestea și-au impregnat cultura, au lăsat în urmă diferite denumiri și chiar rețete gastronomice.
În cei peste 200.000 kilometri pătrați pe care îi are România se pot găsi comunități de turci sau greci, în Dobrogea, cu preponderență în zona Constanța. În zona Moldovei se găsesc ruși, ucraineni și moldoveni, în vest și centru există comunități de unguri și germani, iar în sud există sate a căror populație provine din Bulgaria.
București. Capitala țării are un nume ușor de reținut care provine de la o persoană. Bucur ciobanul este personajul legendar care se zvonește că a poposit pe malurile Dâmboviței.
Bacău. Numele provine din cuvântul maghiar „bako”, tradus în „călău”. Alți istorici susțin că denumirea provine de la zeul Bachus.
Constanța. Numele orașului de la Marea Neagră provine de la împăratul Constantin cel Mare. Sub stăpânirea romană, vechea cetate grecească Tomis a primit numele de Constantiana, care s-a transformat cu timpul în Constanța.
Sinaia. Orașul regal dintre munți se zvonește că a primit numele de la Mănăstirea cu același nume, care la rândul său vine de la Muntele Sinai.
Cluj (Cluj-Napoca). Conform istoricilor, termenul de Cluj vine de la un nume de persoană „Cluș”. Napoca este un termen pre-roman. Alte posibile semnificații ar fi termenul grecesc „napos” care înseamnă „vale împădurită”.
Hunedoara. Numele este menționat pentru prima dată în 1276 și provine de de la cetatea Hunyad. Numele județului, Deva, provine de la cuvântul dac „dava”, care înseamnă „cetate”.
Câte minorități se găsesc în țara noastră?
În România trăiesc diferite comunități etnice, cu tradiții culturale, lingvistice și religioase. De-a lungul timpului și evoluției țării, aceștia s-au stabilit definitiv în România, devenind români, dar păstrându-și tradițiile.
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot