Multe dintre cuvintele pe care le folosim în limba română sunt fie de proveniență latină, fie franțuzească. Din a doua categorie face parte și substantivul „garsonieră”.
Conform definiției din dicționarul explicativ al limbii române, o garsonieră este un apartament aflat într-o clădire mare, compus, de obicei, dintr-o singură cameră și baie. Multe dintre garsonierele moderne sunt dotate și cu bucătărie. Și România este plină de apartamente cu o singură cameră care sunt moștenirea vie a perioadei comuniste.
De ce este București capitala României?
Termenul de „garsonieră” provine din frațuzescul „garçonnière” și este un derivat de la „garçon” care înseamnă „băiat” la care s-a adăugat sufixul „ière”.
Garsoniera era percepută în Franța anilor 1800 ca fiind o mică locuință a bărbatului celibatar care avea tot felul de întâlniri amoroase în acest mic apartament. Cu timpul, termenul acestei locuințe a fost preluat și de fete sau chiar de familii care locuiesc într-o cameră. Garsoniera a devenit locuința cu o cameră.
De unde vine denumirea cartierelor din București?
Substantivul feminin „garsonieră” a fost preluat și în limbi mai cunoscute decât a noastră cum ar fi limba engleză, limba rusă, germană sau chiar cehă.