Păpușa Barbie a fost inventată, în 1952, în Germania și reprezenta un personaj din desene animate. Ulterior, acesta a fost preluată și în SUA și a devenit cea mai populară păpușă din lume.
Deși pare greu de crezut, primul model s-a numit Lilli și nu a fost creată pentru copii. Ea reprezenta întruchiparea unei păpuşi-prostituate, care era cumpărată de clienţi adulţi din oraşul german Hamburg, la câţiva ani după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial.
Lilli a devenit atât de populară încât a fost imortalizată şi sub forma unei păpuşi din plastic – şi vândută ca şi cadou pentru clienţi adulţi, precizează Robin Gerber, autorul cărţii „Barbie and Ruth”.
Prototipul păpușii Barbie avea o înălţime de aproape 30 de centimetri, sâni impunători şi o coafură blondă, platinată, şi purta o ţinută care sugera că s-a pregătit pentru a petrece o seară în oraş, purtând un machiaj accentuat, cu buze roşii şi fard de pleoape albastru. După ce modelul a fost preluat de americani, unele dintre caracteristicile acesteia au fost schimbate. Silueta a fost păstrată, însă machiajul strident și sprâncenele au fost modificate.
În revistele de benzi desenate pentru adulţi, Lilli era vicleană şi dezinhibată sexual. Una dintre acele reviste, o prezintă pe Lilli acoperindu-şi trupul gol cu un ziar şi explicând unei prietene: „Ne-am certat şi a luat cu el toate cadourile pe care mi le-a făcut”.
După apariția acesteia, păpușa Lilli a fost îndrăgită atât de adulți cât și de copii. În anul 1956, Ruth Handler împreună cu fiica ei Barbara se aflau într-o vacanță în Elveția. Trebuie specificat că Ruth era cofondatoare a companiei de jucării Mattel. Aceasta a cumpărat trei păpuși Lilli pentru fetița ei și le-a adus în California. După 3 ani de zile – pe 9 martie 1959 – a prezentat în premieră mondială versiunea americană a acelei păpuşi, la American International Toy Fair de la New York. Noua păpuşă a fost denumită Barbie, după numele fiicei sale.
Ultima papuşă a companiei Mattel, “Hello Barbie” vorbeşte cu copiii, le înregistrează răspunsurile şi trimite informaţia înapoi companiei via WiFi sau Bluetooth. De-a lungul istoriei, păpușa Barbie a fost vândută în peste un miliard de exemplare.
Foto: ro.wikipedia.org