De unde se pot vedea stelele cel mai bine în România?

24.07.2021
De unde se pot vedea stelele cel mai bine în România?

Dacă sunteți pasionați de astronomie, dar locuiți în București sau în oricare alt oraș mare al țării, nu veți avea posibilitatea să admirați stelele prea curând. Asta, pentru că, privit din Capitală, cerul pe timp de noapte nu vă va oferi ocazia să vedeți decât câteva zeci de stele destul de stinse, precum și un cer gri.

Dar, dacă aveți rude sau prieteni la țară cu siguranţă veți avea parte de o experiență foarte frumoasă când veți vedea mii de stele strălucind una mai tare ca alta.

Munții, locul ideal pentru a admira stelele

România pe timp de noapte (vedere din satelit)

 

Odată cu trecerea anilor, stelele de pe cerul noptii au devenit din ce în ce mai puțin vizibile. Principala explicație pentru o reprezintă iluminatul artificial din marile orașe.

De asemenea, poluarea și gazele acumulate în atmosferă și-au pus la rându-le amprenta în mod negativ pe spectacolul nocturn oferit până nu demult de aștrii cerești.

Deoarece locuitorilor de la oraș le este destul de greu să descopere locuri bune de unde să privească cerul înstelat, Yahoo News România a alcătuit, în colaborare cu Observatorul Astronomic din Bucureşti şi cu pasionaţii de astronomie din Astroclubul Bucureşti, o listă cu cele mai potrivite locuri din România unde noaptea se pot admira stelele.

Astfel, locul ideal pentru a observa cerul înstelat se află în Pasul Rotunda din Munţii Rodnei. Dezavantajul zonei montane este că umiditatea este ridicată, iar numărul nopţilor senine este destul de mic. În plus, la munte vremea este foarte capricioasă: plouă mult, iar cerul este acoperit foarte adesea de nori.

De asemenea, alte locuri prielnice sunt în Munţii Apuseni (zona Roşia Montană), munţii din judeţele Vrancea, Buzău, Suceava (în vest), Bistriţa-Năsăud, Botoşani (în nord) şi Maramureş (în est).

Stelele pot fi observate și din Deltă

Pentru bucureșteni, cel mai bun loc pentru a admira cerul pe timp de noapte este Fundulea (judeţul Călăraşi), care se află la aproximativ 30 de kilometri distanță de Capitală. Un alt loc foarte bun este Parcul Natural Comana din judeţul Giurgiu.

Alte locuri prielnice pentru surprinderea stelelor sunt la Colibaşi, Costeşti, Călineşti și Valea Frumoasei.

În sfârșit, și în Delta Dunării şi în Munţii Măcin (unde se organizează tabere de astronomie) există câteva locuri de unde se poate admira cerul înstelat, având şi avantajul unui număr mai mare de zile senine decât alte zone din ţară.

Foto: Wikipedia și Tu Be Clip

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Donald Trump a pus lumea pe jar cu noi declarații. Actualul președinte al Statelor Unite ale Americii a declarat că își dorește pentru țara sa Groenlanda, deși danezii i-au spus că cea mai... citește tot
Care coduri bonus sunt cele mai avantajoase pentru jucători
Care coduri bonus sunt cele mai avantajoase pentru jucători
La momentul actual, cazinourile din mediul online continuă să crească în popularitate în rândul jucătorilor, venind în întâmpinarea acestora cu diverse beneficii. Pe lângă avantajele deja... citește tot
De ce membrii echipajului stau cu mâinile sub ei la aterizare?
De ce membrii echipajului stau cu mâinile sub ei la aterizare?
Atunci când călătoriți cu avionul, este posibil să observați un detaliu curios: în timpul aterizării, membrii echipajului de cabină își țin mâinile sub coapse sau pe genunchi. Acest gest... citește tot