De unde vine denumirea cartierelor din București?

28.05.2018
De unde vine denumirea cartierelor din București?

Cel mai cunoscut oraș din România este București. Cu o populație de peste două milioane de locuitori, Capitala României este una dintre cele mai aglomerate metropole din Europa. București se împarte în 6 sectoare, fiecare dintre ele fiind format din mai multe cartiere. De unde vine însă denumirea celor mai importante cartiere bucureștene?

De unde vine denumirea de Balta Albă?

Numele de Balta Albă vine din timpul epidemiei de ciumă care a avut loc în anul 1813, atunci când o mulţime de oameni şi-au pierdut viaţa. În zona actualului cartier erau aduse trupurile neînsufleţite ale celor ucişi de ciumă, după care acestea erau stropite cu var nestins. Astfel, acolo s-a format o mare baltă de culoare albă.

De unde vine numele cartierului Berceni?

Se pare că denumirea cartierului Berceni vine de la groful Miklós Bercsényi. În expediția sa spre turci de la finele anilor 1600, groful și ceata sa s-ar fi oprit în zona în care acum se află cartierul Berceni. Astfel, cartierul din sudul Bucureștiului și-a primit denumirea, inspirată fiind de numele lui Bercsényi.

De unde vine numele cartierului Băneasa?

Istoricii amintesc faptul că denumirea cartierului Băneasa a fost dată de nevasta banului Dimitrie Ghica. Actualul cartier Băneasa este fosta comună Băneasa, moşie a contelui Montesquiou Fezensac şi a soţiei acestuia, principesa Maria Bibescu. De fapt, „băneasă” înseamnă „nevasta banului”.

De unde vine numele de Colentina?

Colentina este un cartier situat în sectorul 2 al Bucureștiului, fiind străbătut de râul Colentina. Numele cartierului ar proveni de la expresia ‘colea-n tină’ („aici în noroi”).

De unde vine numele cartierului Dristor?

Numele cartierului Dristor vine de la breasla piuarilor care în urmă cu sute de ani au avut o așezare în această parte a Bucureştilor. Meşterii piuari se numeau „darstari”, „darsta” fiind piua din piatra folosită la fabricarea postavului şi dimiei.

De unde vine numele cartierului Drumul Taberei?

Denumirea cartierului Drumul Taberei este veche de aproximativ 200 de ani. Această regiune a Bucureștiului se numește astfel pentru că aici, în anul 1821, revoluționarul Tudor Vladimirescu și-a așezat tabăra sa cu panduri.

De unde vine numele Ferentariului?

Numele Ferentariului vine din latinescu „ferentarius” care înseamna „soldat din infanteria uşoară a legiunilor române”.

De unde vine numele de Ghencea?

Ghencea poartă această denumire din turcescul „Ghenci-aga” care era „şeful arnăuţilor din garda domnească”.

De unde vine numele cartierului Giulești?

Cartierul Giulești are numele unui neam de boieri care a stăpânit în urmă cu sute de ani locurile respective. Este vorba despre familia Juleștilor. Această zonă a fost locuită de milenii. Descoperirile arheologice din zonă dau numele culturii Giulești-Boian locuitorilor care au trăit în zonă în al 4-lea mileniu înaintea erei noastre.

De unde vine numele Pantelimonului?

Cartierul Pantelimon înseamnă, în traducere mot a mot „cel milostiv”. În limba greacă „pan“ înseamnă „tot“, iar „éléïmon “ se traduce prin „milă“.

De unde vine numele cartierului Titan?

Cartierul Titan îşi are denumirea de la fabrica de ciment „Titan“, construită în zonă la începutul secolului 20.

Cartier Bucuresti

De ce Bucureștiul se mai numește și „Micul Paris”? Cine i-a dat această poreclă?

Foto: simplybucharest.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot