De unde vine denumirea de Moldova?

de: Claudiu Petrișor
07 06. 2018
moldova2

În urmă cu mii de ani, teritoriul Moldovei era locuit de daci. După războaiele daco-romane, regiunea Moldovei, cu excepția zonei de sud, a suferit un amplu proces de romanizare. Astfel s-a format și în zona Moldovei poporul român. Totuși, de unde vine denumirea de Moldova?

Denumirea de Moldova

Se pare că numele de Moldova provine de la râul cu același nume. Sunt o sumedenie de teorii privind denumirea cu pricina. În timp ce unele voci susțin că numele râului ar veni de la Molda, cățeaua voievodului maramureșean Dragoș Voda (Dimitrie Cantemir scrie în „Descrierea Moldovei” că Dragoş plecase în marş alături de 300 de oameni și de căţeaua lui de vânătoare numită Molda. După o luptă cu un zimbru, animalul a fost luat de apele învolburate ale unui râu pe care Dragoș l-ar fi numit ulterior Moldova), lucrurile nu par să stea chiar așa.

Majoritatea istoricilor consideră că denumirile râului și statului provin din termenul de origine germanică mulde (adică „scobitură”, „carieră” sau „culoar de scurgere”) întrucât Dunărea se varsă în mare prin sudul acestui teritoriu.

De ce țara noastră se cheamă România? Cine a folosit numele pentru prima dată?

Nume avizate precum istoricii Constantin C. Giurescu și Dinu C. Giurescu sunt de părere că numele de Moldova vine de la molid. Mai există o variantă potrivit căreia numele de Moldova vine de la cuvintele dacice molta (adica, „multum” din latină) și dava (cetate sau apă „acva->ava->dava”).

Totuși, trebuie amintit faptul că denumirea oficială a Țării Moldovei, de la începuturile sale, era Moldovlahia. De exemplu, titulatura domnitorului Alexandru cel Bun era: „voievod de sine stătător a toată Moldovlahia și a malului mării”. Cu timpul, denumirea țării a evoluat din „Moldovlahia” în Moldova, iar locuitorii țării au ajuns să se numească, până în prezent, moldoveni.

De unde vine numele celor mai importante județe din România?