De unde vine denumirea orașului Băicoi?

01.04.2019
De unde vine denumirea orașului Băicoi?

Când vine vorba despre denumiri amuzante, orașul Băicoi ar putea să intre în topul așezărilor cu denumirea cea mai hazlie. Și totuși, care este istoria acestei denumiri a orașului din județul Prahova pentru care locuitorii sunt luați mai mereu la mișto?

De unde vine denumirea de Băicoi?

Băicoi. Din fericire, substantivul propriu se scrie într-un cuvânt și fără virgulă căci este numele unei așezări din România.

Numele localității derivă de la cuvântul „bai“, de la Baiu, un cioban coborât din Munţii Baiului, situați mai la nord de Băicoi, şi, probabil, primul locuitor al satului, şi „koy”, care în cumană şi turcă înseamnă sat. Așadar, toponimul înseamnă „Satul lui Baiu”. Cu trecerea timpului, Baiu a devenit Baicu și satul Baiukoy a devenit Băicoi. Care, de ani buni, este chiar un oraș. Mai exact, din anul 1948, când Băicoi a fost declarat oraș.

De ce țara noastră se cheamă România? Cine a folosit numele pentru prima dată?

Mai există o variantă potrivit căreia denumirea ar deriva din slavul „coii“, care înseamnă populaţie veche, şi „băieşti“, foști exploratorii de păcură din zona cunoscută pentru intensa exploatare a petrolului. Substantivul propriu Băicoi ar desemna „coii băieşti“, vechii exploratori de ţitei din zonă.

Băicoi a fost atestat documentar pentru prima dată în anul 1597, atunci când Manole şi Necula Logofăt au primit de la domnitorul muntean Mihai Viteazul moşia Băicoiului în schimbul moşiei Ploieştilor.

Care sunt cele mai amuzante denumiri de localități din România?

Nume de localități ciudate sau ieșite din comun există în toate județele din România. Iată 10 cele mai amuzante și județul în care se află acestea:

  1. Măciuca (județul Vâlcea)
  2. Veneția de Jos (județul Brașov)
  3. Puțureni (județul Botoșani)
  4. Băicoi (județul Prahova)
  5. Păcălești (județul Bihor)
  6. Cioara de Sus (județul Alba)
  7. Iapa (județul Maramureș)
  8. Pârteștii de Jos (județul Suceva)
  9. Labășinț (județul Arad)
  10. Dosul Napului (județul Cluj)

Foto: bicla.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot