De unde vine denumirea planetei noastre? De ce se numește PĂMÂNT?

de: Sorin Florea
09 07. 2021
pamant
De unde vine denumirea planetei noastre? De ce se numeste PAMANT?

Pământul este a treia planetă de la Soare. Terra se află la distanța perfectă de acest corp ceresc luminos pentru a putea susține viața inteligentă. Aproximativ 29% din suprafața Pământului este formată din uscat, iar restul de 71 % este acoperită cu apă.

De ce planeta noastră se numește Pământ?

Toate planetele, cu excepția Pământului, au fost numite după zeii și zeițele grecești și romane. Trebuie specificat că planeta noastră are nume diferit în funcție de limba vorbită. De exemplu, aceasta se numește se numește „Terra” în portugheză, „dünya” în limba turcă sau „Aarde” în cea olandeză. Cu toate acestea, termenele au același înțeles și anume „sol” sau „pământ”. În ceea ce privește limba engleză, cuvântul „Earth” are o vechime de peste 1.000 ani.

În secolul al V-lea, mai multe triburi germanice au ajuns în Marea Britanie și au influențat civilizația localnicilor. Drept urmare, limba vorbită a suferit mai multe modificări, iar cuvântul „Earth” provine din termenul anglo-saxon „erda” și echivalentul său germanic „erde”, care înseamnă „pământ” sau „sol”.

În limba engleză veche termenul a devenit „eor(th)e” sau „ertha”. Potrivit cercetărilor istorice originea cuvântului provine din limbile indo-europene. Astfel s-a ajuns la apariția mai multor termene moderne care sunt utilizate și în prezent.

Curiozități despre Pământ

  • Prima fotografie din spațiu asupra Pământului a fost realizată, în anul 1959, cu camera Explorer 6.
  • Pe planeta noastră peste 68% din apa proaspătă se află în stare solidă, inclusiv ghețarii.
  • Planeta are în nucleul său atât de mult aur încât ar putea acoperi întreaga suprafață a Globului cu un strat de aproape 45 de cm.
  • Deșertul Atacama din Chile și Peru este considerat cel mai uscat loc de pe planetă. Potrivit specialiștilor aici se găsesc locuri unde nu a plouat niciodată.
  • Cel mai friguros loc de pe Pământ se găsește în Antarctica. În timpul iernii, temperaturile ajung aici și la -73 de grade Celsius.
  • Atmosfera Pământului conține oxigen până la o altitudine de aproximativ 115 km, însă după înălțimea de 9 km omul nu mai poate respira.
  • Terra se rotește de la vest la est și fiecare zi este mai mare decât precedenta cu aproximativ 29 de nanosecunde.
  • Pământul își încetinește mișcarea de rotație, iar specialiștii în domeniu adaugă, la un anumit interval de timp, câte o secundă în plus la perioada sa de rotație, Drept urmare, se estimează că peste câteva milioane de ani o zi pe Terra va avea aproximativ 27 de ore.

Foto: Pexels.com