De unde vine denumirea salamandrelor? Curiozități despre salamandre

de: Claudiu Petrișor
14 06. 2021
salamandra
Salamandra

Cine nu a auzit despre salamandre, faimoasele vietăți capabile să se adapteze perfect mediului în care viețuiesc? Ei bine, în mod hilar, salamandrele, deși arată ca niște șopârle, sunt mai înrudite cu broaștele decât cu reptilele. Totuși, de unde vine denumriea de salamandre și de ce sunt aceste animale fascinante?

Ce sunt salamandrele?

Salamandrele sunt amfibieni cu aspect exterior asemănător cu al șopârlelor, cu corp delicat, bot scurt și coadă bine dezvoltată. Cele mai multe dintre salamandre au patru degete la membrele anterioare și cinci la cele posterioare. Acestea se adaptează foarte bine mediului în care trăiesc, fie că este vorba despre cel acvatic sau mediul terestru. Unele specii (sunt aproximativ 200) au capacitatea să regenereze membrele pierdute sau alte părți ale corpului.

De unde vine denumirea de salamandre?

Termenul de „salamandră” a fost utilizat pentru prima dată în Evul Mediu și s-ar traduce prin „șopârlă mică ce trăiește în foc„. De unde și până unde? Ei bine, micile creaturi erau deseori observate printre mormanele de lemne folosite de oamenii din Evul Mediu pentru a se încălzi. De aici vine numele. Tot în acea perioadă, salamandra era considerată un element de vrajitorie și un mesager venit din iad care putea ucide un om.

Curiozități despre salamandre:

  • Pielea salamandrelor secretă mucus, care ajută la menținerea umidității pe uscat;
  • Cele mai vechi fosile de salamandre găsite arată că aceste viețuitoare sunt pe Terra de acum 170 de milioane de ani;
  • Cea mai bună armă de apărare împotriva prădătorilor este faptul că salamandrele sunt alunecoase;
  • Salamandra uriașă chinezească (anumite exemplare au o greutate de până la 60 de kg) este pe cale de dispariție, întrucât această vietate a fost folosită în ultimii zeci de ani în scopuri medicinale;
  • Uneori, salamandrele mai mici sunt mâncate de alte specii de salamandre, mai mari;
  • Salamandrele sunt animale solitare;
  • Anumite specii de salamandre produc o substanță lăptoasă otrăvitoare.

Foto: Shtiu.ro