De unde vine expresia „a dat bir cu fugiții”?

09.08.2022
De unde vine expresia „a dat bir cu fugiții”?

Asemeni tuturor limbilor de origine latină, și limba română este plină de expresii, unele mai frumoase ca altele. Existența lor face ca comunicarea verbală să fie mai picantă și nu una de lemn. Unele sintagme sunt mai ușor de înțeles, în schimb altele sunt greu de descifrat și au în spate o întreagă istorie. Acesta este și cazul expresiei „a dat bir cu fugiții”, o sintagmă pe care nu toată lumea și-o poate explica. Care este legătura dintre „bir” și „fugiți”?

Ce înseamnă expresia „a dat bir cu fugiții”?

Sintagma „a dat bir cu fugiții” este ușor de exprimat, însă un pic mai greu de descifrat. Expresia este folosită încă de pe vremea fanariotă, adică încă din secolul al XVII-lea. În acea perioadă, legile nu prea existau sau dacă existau nu erau aplicate cum trebuie, iar oamenii erau nevoiți să facă față abuzurilor zilnice ale moșierilor, astfel că de multe ori alegeau calea pribegiei.

În felul acesta a apărut expresia „a dat bir cu fugiții”, adică s-a sustras de la obligațiile care îi reveneau. Filologul Stelian Dumistrăcel a susținut că sintagma „a da bir cu fugiţii”, se referă la ţăranii care, din cauza fiscalităţii excesive din epoca domniilor fanariote, se refugiau în Balta Brateşului, din regiunea Dobrogei, spre a scăpa de plata birurilor, potrivit cum-se-scrie.ro.

În acea perioadă, țăranii din Moldova și Țara Românească treceau dintr-o țară în alta fără menajamente. Ei încercau astfel să fugă de obligațiile fiscale din locul de baștină, iar domnii din acele vremuri le ofereau noilor veniți scutiri de taxe pentru a îi lega de noile teritorii. Drept urmare, expresia „a dat bir cu fugiții” înseamnă a fugi sau a pleca pentru a nu fi obligat să faci un anumit lucru.

Potrivit Dicționarului explicativ al limbii române, expresia „a dat bir cu fugiții” înseamnă „a da înapoi în fața unor dificultăți”.

Curiozități despre limba română

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
În Istanbul se construiește o strâmtoare artificială. Cum va ajunge o bucată din Istanbul o insulă?
În Istanbul se construiește o strâmtoare artificială. Cum va ajunge o bucată din Istanbul o insulă?
În anul 2021, Turcia a început lucrările la un canal navigabil paralel cu strâmtoarea Bosfor. Canalul va avea o lungime de 45 de km și va transforma o parte din Istanbul într-o insulă. Ideea... citește tot
Cum era viața nobililor/boierilor români de odinioară? Câte feluri de mâncare serveau la o masă și ce era considerat „delicatesă”?
Cum era viața nobililor/boierilor români de odinioară? Câte feluri de mâncare serveau la o masă și ce era considerat „delicatesă”?
Încă din cele mai vechi timpuri au existat clase sociale și nici spațiul carpato-danubiano-pontic nu a făcut excepție. Sute de ani, nobilii au dus o viață diferită de cea a românilor de... citește tot
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Donald Trump a pus lumea pe jar cu noi declarații. Actualul președinte al Statelor Unite ale Americii a declarat că își dorește pentru țara sa Groenlanda, deși danezii i-au spus că cea mai... citește tot