De unde vine expresia „a sări ca prostul din baie”?

31.05.2022
De unde vine expresia „a sări ca prostul din baie”?

Limba română are o mulțime de reguli de gramatică care vin cu multe excepții, sunete noi care sunt greu de redat pentru un străin și liste nesfârșite de expresii greu de explicat. Una dintre ele este „a sări ca prostul din baie”.

Limbajul include exprimarea ideilor, sentimentelor, dorințelor și nevoilor. La fel de importantă este capacitatea de a asculta, de a înțelege o altă persoană și de a urma instrucțiunile. Copiii își dezvoltă abilitățile lingvistice și de comunicare prin angajarea în experiențe semnificative care le construiesc cunoștințele generale despre lume.

În timp ce creierul nostru uman este conectat pentru limbaj și comunicare, devenim alfabetizați printr-un proces de învățare mult mai intenționat. Alfabetizarea include abilitățile de a citi, de a scrie, de a vorbi și de a asculta și de a folosi tipărirea pentru a da sens lumii. De asemenea, în limba română există o mulțime de expresii care au diferite conotații.

Originea expresiei „a sări ca prostul din baie”

În mediul rural mai ales, bătrânii folosesc uneori expresii greu de explicat chiar și românilor. De cele mai multe ori, acestea au o explicație, însă la prima vedere sună ciudat. La fel se întâmplă și în cazul expresiei „a sări ca prostul din baie”.

Potrivit Adevărul, dacă îi spui cuiva că „a sărit ca prostul din baie” îi spui de fapt că este credul, naiv. Întreaga poveste din jurul acestei expresii a pornit acum multă vreme când existau băi comunale. Se spune că o persoană a profitat de faptul că baia comunală de pe Grivița, o zonă cunoscută și astăzi din Capitală, era ocupată și a făcut o glumă nesărată.

Acesta a urlat în fața băii că este cutremur, cei din jur s-au prins de poantă, însă cel prins în baie s-a speriat teribil și a ieșit gol pușcă afară, stârnind amuzamentul celorlalți. Evident, plin de nervi, bărbatul a sărit la bătaie, iar glumețul a lansat celebra expresie „Ce să-ţi fac, dacă ai sărit ca prostul din baie!”.

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot