De unde vine expresia „a umbla cu cioara vopsită”?

29.09.2022
De unde vine expresia „a umbla cu cioara vopsită”?

Cine nu a auzit de expresia „a umbla cu cioara vopsită”? Această vorbă populară a fost transmisă din generație în generație și încă este folosită în prezent de mulți dintre vorbitorii de limba română. Expresia este utilizată de foarte mulți oameni și are scopul de a evidenția o minciună. Practic o persoană încearcă să păcălească o altă persoană, însă aceasta se prinde și îi spune că „umblă cu cioara vopsită”.

Cum a apărut expresia „a umbla cu cioara vopsită”?

Din păcate, nu se știe cu exactitate cum a apărut această sintagmă exact, însă se spune că în Maramureș era un obicei în trecut ca cineva să vopsească o cioară împăiată și să meargă din casă în casă și să cânte și să danseze. Drept urmare, lucrurile au derivat ușor de aici și lumea a înțeles că cioara vopsită era o încercare de a prezenta o situație ca fiind cu totul altceva.

Potrivit Dicționarului explicativ al limbii române, expresia „a umbla cu cioara vopsită” înseamnă „a fi necinstit / incorect; a minți”. Așadar, sintagma atrage atenția unei persoane că minte cu nerușinare și încearcă să înșele interlocutorul.

Expresia “a umbla cu cioara vopsită, spunând că e papagal” este o asociere de cuvinte populară sinonimă cu “a umbla cu fofârlica”, ceea ce în mod evident înseamnă a minți, susțin cei de la avocatnet.ro.

Potrivit istoricilor, în trecut în piețele din România existau persoane care chiar încercau să vândă o ciori vopsite, susținând că sunt papagali exotici. De aici și până la apariția expresiei nu a mai fost mult timp. Un lucru este clar, sintagma este folosită cu scopul de a prezenta ceva / pe cineva drept altceva / altcineva.

Curiozități despre limba română

Foto: observatorconstanta.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum era viața nobililor/boierilor români de odinioară? Câte feluri de mâncare serveau la o masă și ce era considerat „delicatesă”?
Cum era viața nobililor/boierilor români de odinioară? Câte feluri de mâncare serveau la o masă și ce era considerat „delicatesă”?
Încă din cele mai vechi timpuri au existat clase sociale și nici spațiul carpato-danubiano-pontic nu a făcut excepție. Sute de ani, nobilii au dus o viață diferită de cea a românilor de... citește tot
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Donald Trump a pus lumea pe jar cu noi declarații. Actualul președinte al Statelor Unite ale Americii a declarat că își dorește pentru țara sa Groenlanda, deși danezii i-au spus că cea mai... citește tot
Care coduri bonus sunt cele mai avantajoase pentru jucători
Care coduri bonus sunt cele mai avantajoase pentru jucători
La momentul actual, cazinourile din mediul online continuă să crească în popularitate în rândul jucătorilor, venind în întâmpinarea acestora cu diverse beneficii. Pe lângă avantajele deja... citește tot