De unde vine expresia „a umbla cu cioara vopsită”?

de: Sorin Florea
29 09. 2022
a umbla cu cioara vopsita
De unde vine expresia "a umbla cu cioara vopsita"?

Cine nu a auzit de expresia „a umbla cu cioara vopsită”? Această vorbă populară a fost transmisă din generație în generație și încă este folosită în prezent de mulți dintre vorbitorii de limba română. Expresia este utilizată de foarte mulți oameni și are scopul de a evidenția o minciună. Practic o persoană încearcă să păcălească o altă persoană, însă aceasta se prinde și îi spune că „umblă cu cioara vopsită”.

Cum a apărut expresia „a umbla cu cioara vopsită”?

Din păcate, nu se știe cu exactitate cum a apărut această sintagmă exact, însă se spune că în Maramureș era un obicei în trecut ca cineva să vopsească o cioară împăiată și să meargă din casă în casă și să cânte și să danseze. Drept urmare, lucrurile au derivat ușor de aici și lumea a înțeles că cioara vopsită era o încercare de a prezenta o situație ca fiind cu totul altceva.

Potrivit Dicționarului explicativ al limbii române, expresia „a umbla cu cioara vopsită” înseamnă „a fi necinstit / incorect; a minți”. Așadar, sintagma atrage atenția unei persoane că minte cu nerușinare și încearcă să înșele interlocutorul.

Expresia “a umbla cu cioara vopsită, spunând că e papagal” este o asociere de cuvinte populară sinonimă cu “a umbla cu fofârlica”, ceea ce în mod evident înseamnă a minți, susțin cei de la avocatnet.ro.

Potrivit istoricilor, în trecut în piețele din România existau persoane care chiar încercau să vândă o ciori vopsite, susținând că sunt papagali exotici. De aici și până la apariția expresiei nu a mai fost mult timp. Un lucru este clar, sintagma este folosită cu scopul de a prezenta ceva / pe cineva drept altceva / altcineva.

Curiozități despre limba română

  • În limba noastră există un singur cuvânt care începe și se termină cu litera „H”, „hemistih”. Acest termen înseamnă fiecare dintre cele două jumătăți de vers, despărțite prin cezură;
  • Există un singur cuvânt în limba română care începe şi se termină cu litera „Δ, „înzăvorî”. Acest termen înseamnă a împiedica intenționat mișcarea unei piese față de alta cu ajutorul unor mecanisme de închidere;
  • ”Abces” este singurul termen din limba română care conţine grupul de litere ABC;
  • 44 de litere are cel mai lung cuvânt din limba română şi îl găsim în dicţionarele medicale, nu şi în DEX. Acesta este „Pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza” și definește denumirea completă a unei boli pulmonare cronice care apare mai ales la muncitorii din mine în urma inhalării prelungite a pulberilor de bioxid de siliciu.

Foto: observatorconstanta.ro