Cine nu a folosit măcar o dată expresia „afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul” pentru a scoate în evidență diferenţa uriaşă dintre minciună şi adevăr. Totuși, de unde vine zicala, mai ales că în România nu prea trăiesc leoparzi.
Expresia „afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul” ilustrează contrastul dintre aparență și esență, făcând referire la discrepanța dintre ceea ce se prezintă la exterior și realitatea ascunsă din interior.
Se pare că expresia este veche de câțiva zeci de ani, din perioada în care circurile ambulante poposeau în diverse locuri din România. Circarii obișnuiau să lipească afișe cu leoparzi care săreau prin cercuri de foc pentru a-și atrage publicul.
Totuși, mesajul trebuia să ajungă și pe cale orală la public, astfel că în faţa cortului, un angajat al circului striga cât îl țineau plămânii: „Afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul„.
Sensul mesajului era acela că pe gard se vedea doar un desen care nu spune mare lucru. Dacă aveau de gând să vadă fiara „pe viu”, oamenii trebuiau să-şi cumpere bilet şi să poftească înăuntru.
Expresia „afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul” se referă la faptul că lucrurile, situațiile sau chiar oamenii pot avea o aparență frumoasă, dar esența lor poate fi cu totul diferită, uneori chiar periculoasă sau înșelătoare. Ea este adesea folosită pentru a sublinia ipocrizia sau falsitatea în diferite contexte, de la relațiile personale până la situații politice sau sociale.
Un gard bine vopsit simbolizează un exterior frumos și atrăgător, care inspiră încredere și siguranță, dar în spatele lui se ascunde un pericol (leopardul). Astfel, expresia ne amintește că nu ar trebui să ne lăsăm amăgiți de aparențe și să cercetăm mai adânc înainte de a ne încrede în ceva sau cineva.
Foto: DepositPhotos.com