Fiecare dintre noi, cei care vorbim și simțim românește, a auzit măcar o dată în cadrul unei conversații expresia „boala lui Calache”. Totuși, care este originea acestei expresii și de ce boală suferea, de fapt, Calache?
Pentru a vedea de ce boală suferea Calache, trebuie să aflăm cine a fost de fapt acest Calache. În Țara Românească exista prin secolul al XVII-lea un hangiu pe nume Mihalache. Acesta a strâns o avere considerabilă de pe urma afacerii sale. Mihalache o ducea atât de bine încât și-a construit un conac și s-a înconjurat de argați. Mihalache avea doi copii, iar prinţişorul Mihalache (alintat Calache) era cel pe care hangiul dorea să-l vadă într-un scaun domnesc.
De unde provine expresia „Toate drumurile duc la Roma”?
Din păcate pentru Mihalache, tânărul Calache nu știe să facă altceva decât să mănânce, să bea și să doarmă. Totuși, cu ajutorul tatălui său, Calache a fost aproape să pună mâna pe tron. Boierul Mihalache se angajase să-i cumpere tronul de la turci. Totuși, în ciuda banilor, Înalta Poartă nu l-a confirmat ca şi domn pe Calache din cauza obiceiului său de a nu face nimic constructiv. Să mănânci, să bei și să dormi era la îndemâna oricui, mai ales la îndemâna unuia precum Calache. Povestea spune că astfel, domnia lui Calache s-a încheiat înainte de a începe. Acesta s-a întors, rușinat, la conacul părintesc.
De atunci, în conacele boierilor din Țara Românească, se auzea frecvent despre boala lui Calache de care sufereau stâpânii atunci când o ţineau zile în şir cu obiceiul împrumutat de la fiul lui Mihalache. Cu alte cuvinte, boala lui Calache de fapt nu era chiar o boală. Expresia „boala lui Calache” defineşte dorinţa nedeclarată a cuiva de a mânca şi a bea pe săturate, dar și dorinţa de a se distra. Expresia s-a păstrat până în zilele noastre.
Foto: pictura „Ospățul boierilor” – Ion Stoica Dumitrescu