De unde vine expresia ”gol pușcă”? Ce treaba are goliciunea cu arma?

de: Sorin Florea
05 06. 2023
Young semi nude man holding an m16 rifle
Young half naked man holding an airsoft rifle

Nu de puține ori am auzit expresia ”gol pușcă” folosită în diferite discuții. Sensul acesteia este destul de ușor de înțeles, fiind folosit în diferite fraze pentru a defăima o persoană. Apariția în limba română a sintagmei are o istorie interesantă pe care o vom prezenta în rândurile de mai jos.

În vorbirea publică, expresia a apărut într-un articol care făcea referire la un politician care a fost văzut gol pușcă la plajă, într-o companie nefavorabilă, făcând astfel referire la goliciunea trupului.

Sintagma a avut, de asemenea, și un sens figurativ, fiind evidențiat faptul că politicianul a fost părăsit de oamenii de încredere din jurul său. Practic, a avut loc o demascarea totală a caracterului lui.

Ce legătură are goliciunea cu arma?

Legătura dintre goliciune și armă reprezintă un mister, fiindcă putea fi ales orice alt obiect. Ba mai mult, ar fi mers mult mai bine o sabie, de exemplu, care ar fi fost scoasă din teacă și dezvăluită. Lucrurile nu au stat așa, fiind preferată o armă de foc.

Trebuie precizat că în limba noastră, atunci când se face referire la goliciune, s-a referit în primă instanță la boabe, plante şi vieţuitoare şi, ulterior, la diferite obiecte. Această situație poate fi întâlnită, de exemplu, la bobul de mazăre (după ce a fost scos din carapacea vegetală ce-l înconjoară). Dintre viețuitoare, șarpele este cel mai bun exemplu, după ce şi-a lepădat pielea. În ceea ce privește obiectele, au atras atenţia cele din mediul familiar al vorbitorilor, de obicei lucioase: se spune gol făcăleţ, gol toacă sau gol scripcă! Dar cineva poate fi şi gol ca degetul, se arată pe site-ul ziarullumina.ro.

În felul acesta, lucrurile au evoluat către armele de foc moderne, precum o pușcă sau un pistol, ajungând ca expresia să facă referire și la sărăcie.

Să nu zici că-mi hrăneşti tu fata ori că ţi-am dat-o goală puşcă, povestea Liviu Rebreanu în romanul Ion.

Cert este că expresia „gol pușcă” poate face referire atât la o demascare a caracterului, cât și la evidențierea situației financiare a unei persoane.

Foto: Depositphotos.com