De unde vine expresia „la Paștele cailor”?

de: Sorin Florea
03 08. 2022
cai
De unde vine expresia "la Pastele cailor"?

Limba română este plină de expresii care fac vorbirea mai picantă. Multe dintre acestea au fost transmise din generație în generație, iar altele au fost preluate din alte culturi. Sintagma „la Paștele cailor” a fost folosită pe meleagurile noastre încă de pe vremea fanariotă, adică din secolul al XVII-lea.

Potrivit istoricilor, expresia „la Paștele cailor” era folosită în perioada fanariotă de către comercianți, care promiteau în acest fel că vor aduce marfă sau că o vor plăti. Totul se făcea printr-o înțelegere verbală, fiindcă nu existau acte ca în prezent.

Expresia „la Paștele cailor” este folosită de oameni atunci când vor să transmită că un anumit lucru se va întâmpla undeva în viitorul îndepărtat sau poate chiar niciodată. Practic, prin această sintagmă, se transmite că acel lucru nu va avea loc.

Expresia se asociază cu sfânta sărbătoare a Paştelui – la singular, sau Paştilor – la plural. Sigur că nu se asociază numai cu caii, se mai spune restrâns ca arie şi «la Paştele porcului», «la Paştele găinilor», care înseamnă cam acelaşi lucru. Expresia aceasta are şi o conotaţie ironică, dacă nu şi mai mult, dar acest lucru depinde de context, a declarat lectorul universitar dr. Cătălin Enică, de la Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi, potrivit adevarul.ro.

Trebuie precizat faptul că este greu de definit zona și perioada unde a apărut această expresie, însă ea este uzitată foarte des în regiunea Moldovei. Cu toate acestea, unii istorici consideră că originea expresiei vine din Transilvania și este specifică doar neamului românesc, ea nefiind folosită în nicio altă cultură din lume.

„Paștele cailor” chiar există

În trecut, animalele erau foarte importante pentru oameni, deoarece cu ajutorul lor puteau să execute anumite munci la câmp. Calul a fost unul dintre animalele domestice la care omul a ținut foarte mult și pentru sănătatea căruia a realizat slujbe. De aceea, trebuie precizat că sărbătoarea „Paștele cailor” chiar există în calendarul creștin-ortodox. Aceasta este cunoscută și ca „Ispas” și are loc în ziua de Înălţarea la Cer a Mântuitorului, adică în joia din săptămâna a şasea de după Paşti.

Paștele cailor este sărbătorit în zilele când Paștele Ortodox coincide cu cel Catolic. Explicația este că în trecut, atunci când Paștele Ortodox nu coincidea cu cel Catolic, țăranii de credință ortodoxă împrumutau caii de la cei de credință catolică și invers. Atunci când cele două sărbători coincideau, caii se odihneau, si era Paștele Cailor, potrivit Wikipedia.org.

În ceea ce privește expresia „la Paștele cailor”, aceasta are aceeași semnificație ca și „marţi după Paşti”, sau „joi după Paşti”. Cu alte cuvinte, evenimentul în cauză nu va avea loc niciodată.

Foto: Pexels.com