De unde vine expresia „nici în clin, nici în mânecă?” Nu, nu are nicio legătură cu vestimentația!

de: Claudiu Petrișor
10 10. 2018
caruta

Limba românească este plină de zicători și proverbe. Una dintre cele mai folosite expresii ale românilor este „nici în clin, nici în mânecă”.

Zicala cu pricina este veche de sute de ani și este folosită cu sensul de „a nu avea nicio legătură” sau „a nu avea de-a face cu cineva în nicio împrejurare”. Totuși, de unde vine expresia mot a mot?

Care este originea expresiei „a plânge cu lacrimi de crocodil”? De unde a început totul?

Mâneca este partea hainei care acoperă brațul, iar un clin este, conform definiției, o fâșie oarecare de material. Expresia își are origini transilvănene și, în mod surprinzător, nu are nicio legătură cu vestimentația.

În Transilvania, țăranii spun „în mânec” atunci când urca cu carul un deal si „în clin”, în momentul în care coboară la vale. În momentul în care căruța și căruțașul nu se urnesc, aceștia nu sunt practic nici „în clin, nici în mânec”.

Anii au trecut, expresia a ajuns în toate regiunile țării și a suferit o mică modificare, în loc de „mânec” (așa cum se zice în mod popular) spunându-se „mânecă”. Chiar dacă nu s-a păstrat cu sensul primar, expresia a rezistat până în zilele noastre.

De unde vine expresia ”aiurea-n tramvai”?

Curiozități ale limbii române:

  • Știați că singurul cuvânt care începe şi se termină cu litera „H” este „hemistih”? Acesta înseamnă fiecare dintre cele două jumătăți de vers, despărțite prin cezură;
  • ”Abces” este singurul cuvânt care conţine grupul de litere ABC;
  • Singurul cuvânt din limba română care începe şi se termină cu litera „Δ este „înzăvorî” și înseamnă a împiedica intenționat mișcarea unei piese față de alta cu ajutorul unor mecanisme de închidere;
  • Cel mai lung cuvânt din limba română are 44 de litere şi este „Pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza”.
  • Cuvintele „Dor” şi „Doină” sunt printre puținele cuvinte românești ce nu pot fi traduse cu exactitate în nicio altă limbă de pe Pământ;