De unde vine expresia românească „a face capul calendar”?

de: Claudiu Petrișor
26 06. 2018
cal

Cine nu a auzit măcar o dată expresia „i-a făcut capul calendar” sau cine nu a folosit-o într-un anumit context? De cele mai multe ori, aceasta este folosită atunci când se face referire la cineva care bate la cap o altă persoană, îl toacă la cap. Totuși, care este legătura capului cu calendarul?

A face capul calendar

„A face cuiva capul calendar” este o expresie extrem de veche și nu este originară din limba română. Totul a pornit de la faptul că, în urmă cu sute de ani, în calendare (de altfel, printre primele texte tipărte) apăreau extrem de multe informații, printre care cifre și date astronomice.

De unde vine expresia ”aiurea-n tramvai”?

În plus, primele calendare erau ticsite cu date istorice și geografice care cu greu puteau fi ținute minte din cauza faptului că erau mult prea multe. Aceste date erau înghesuite pentru că, în acele vremuri, se făcea economie la hârtie. Cu alte cuvinte, calendarul cel mai vechi este strămoșul ziarelor și revistelor de astăzi. „A face cuiva capul calendar” înseamnă a-i umple capul cu informații inutile.

Expresia se folosește astăzi de majoritatea vorbitorilor de limba română. Aceasta este utilizată atunci când un interlocutor vorbește prea mult.

O expresie la fel de cunoscută, în care calendarul este în prim plan, este „a se uita ca mâța-n calendar”. Sensul acestor cuvinte este sinonim cu „a privi la ceva fără a înțelege mai nimic”.

Când a început pentru prima dată calendarul cu 1 ianuarie?

Iulius Caesar este cel care a pus bazele calendarului Iulian. Acesta i-a cerut astronomului Sosigenes din Alexandria să nu mai calculeze zilele în funcţie de Lună, ci de Soare. Astfel, luna Mercedonius a fost eliminată, iar calendarul, denumit ulterior iulian, a mai primit 10 zile. De asemenea, luna februarie a mai primit o zi, o dată la patru ani . Acest lucru vine din calculele astronomice, din cauza faptului că mişcarea de revoluţie în jurul Soarelui durează aproximativ 365 de zile şi 6 ore. O dată la patru ani, cele şase ore se adună şi se adaugă o zi suplimentară.

Astfel, în 45 î. d. Hr., pentru prima dată în istorie, anul a început la 1 ianuarie.

Foto: Pexels.com