De unde vine expresia „țâță de mâță”?
An de an vorbitorii de limba română adoptă noi expresii care se răspândesc asemeni unui bulgăre de zăpadă ce crește în cădere de la o secundă la alta. O alăturare surprinzătoare este expresia „țâță de mâță” care este folosită mai ales de tineri și are apreciere superlativă. De unde această asociere de cuvinte?
Țâță de mâță? Joc de cuvinte sau expresie cu un istoric îndelungat?
Expresia „țâță de mâță” este bazată pe joc de cuvinte şi pe asocierea sonoră a cuvintelor care o compun. Formularea este folosită ca adjectiv şi uneori ca adverb. Originea expresiei nu este evidentă și lingviștii fac supoziții cu privire la proveniență.
„E foarte posibil ca expresia să provină dintr-o simplă amplificare prin rimă – procedeu frecvent în limbajul popular şi argotic – a unui cuvânt cu sens superlativ. În acest caz, cuvântul mîţă ar fi apărut doar ca rimă la ţâţă. Iar baza de la care s-a dezvoltat jocul aliterativ – şi aici intrăm şi mai adânc în domeniul presupunerilor – s-ar putea să fie cuvântul ţuţ, care are – tot în limbajul colocvial – şi rolul de a exprima, interjecţional, admiraţia”, explică în publicația Dimela Veche Rodica Zafiu, prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. „Țuț” este transcrierea unui sunet expresiv, a unei interjecţii exprimînd admiraţia.
Expresia „țâță de mâță” nu a fost înregistrată în dicționare, în general, și nici nu are atestări prea vechi în limba română. Este folosită mai ales de tineri care își exprimă astfel admirația față de un lucru sau față de o situație.
Proverbe românești care conțin „mâță”
În limba română există o serie de proverbe și zicători care conțin substantivul „mâță”. Site-ul shtiu.ro îți prezintă câteva dintre acestea:
- A prinde (pe cineva) cu mâța în sac = a surprinde, a descoperi pe cineva care caută să înșele, să mintă.
- A umbla cu mâța în sac = a umbla cu înșelăciuni.
- (A fi) mâță blândă = (a fi) prefăcut, ipocrit, fățarnic.
- Ca o mâță plouată = fără chef.
- A trage mâța de coadă = a fi strâmtorat din punct de vedere material, a o duce greu, a fi sărac, nevoiaș.
- A se uita ca mâța în calendar = a nu pricepe nimic, a fi cu totul străin de o problemă, de un subiect.