De unde vine expresia „Te mănâncă Baubau!”. Cine a fost, de fapt, Baubau?

de: Claudiu Petrișor
29 06. 2023
baubau

Cine nu a auzit, măcar o dată în copilăria sa, despre personajul Baubau. Un ființă pe care nu a văzut-o nimeni niciodată, dar care pare a avea misiunea de a speria copiii. Mergând pe urmele substantivului „baubau”, site-ul shtiu.ro a scos la lumină o serie de lucruri cu adevărat interesante.

Originea cuvântului „baubau” este extrem de controversată. Dexonline, una dintre cele mai consultate metode moderne când vine vorba despre lexic, definește substantivul ca fiind: „Personaj imaginar cu care se sperie copiii mici. [Var.: babáu – s. m., babáua – s.f.] – Din bau, repetat” (Sursa: DEX 2009)”. Totodată, „bau” este explicat ca fiind o onomatopee cu origine nedefinită. „BAU interj. Cuvânt cu care se sperie, de obicei, în glumă, copiii. – Onomatopee” ( Sursa: DEX 2009).

În ediția din 2002 a dicţionarul de sinonime al limbii române, „Baubau” are mai multe sinonime precum: „(pop.) gogoriţă, (reg.) bordea, borză, cauă, (prin Transilv.) băbăluc, (prin Transilv. şi Bucov.) bolea. (Cu ~ se sperie copiii)”.

Dicţionarul Etimologic Român (DER), scos în 1958 de către profesorul Alexandru Ciorănescu la editura Universidada de la Laguna și citat de adevarul.ro explică mai pe larg originea termenului cu pricina. La origine ar putea sta un cuvânt de origine germană, dar i se găsesc rădăcini şi în greacă şi în o serie de dialecte italiene: „BÁU interjecţie – Se foloseşte cu intenţia de a surprinde sau a speria. Este creaţie expresivă, care se foloseşte atât în forma simplă, cât şi repetată, baubau; conform neogreacă – μπάμπουλα; calabreză, siciliană – babbau; germană – wauwau. În limbajul copiilor de la oraş se folosesc mai cu seamă: bau, interjecţie; bau, s. m. (lupul, sperietoarea) şi baubau, s. m. (speriatoarea, măgăoaia), acesta din urmă poate datorită influenţei numeroaselor dădace de origine germană. Forma reduplicată s-a redus uneori la babau(ă), s. m. şi f.”.

Baubau a fost Baba Novac?

Așadar, acest „Baubau” este un termen cât se poate de internațilonal, deși există și povești mioritice cu privire la originile lui Baubau. S-a împământenit explicația potrivit căreia Baubau vine de la legendarul haiduc Baba Novac, ce a trăit prin secolul al XVII-lea în Ţările Române şi intrat în cartea de istorie ca oştean de vază în armata lui Mihai Viteazul.  Baba Novac a avut rangul de general în armata lui Mihai Viteazul, alături de frații Preda și Stroe Buzescu.  Haiducul era aşa de temut în sudul României încât s-a ajuns ca numele lui să fie folosit ca sperietoare, de aici și asemănarea „Baba” cu „Baubau”.