De unde vine IP, cel mai scurt nume de localitate din România?

27.05.2019
De unde vine IP, cel mai scurt nume de localitate din România?

Știați că în țara noastră există o localitate care se numește simplu: Ip? Așezarea este situată în partea vestică a judeţului Sălaj şi a fost atestată documentar începând cu anul 1208. De unde provine această denumire inedită?

Conform istoricilor, localitatea a fost atestată documentar începând cu anul 1208 ca fiind ”villa Ypu”. „Toponimul Ip are drept atimon antroponimul Ipolit, care-şi are originea în vechiu nume grecesc Hippolytos, format din elementele ”hippos” (”cal”) şi ”lyo” (a elibera, a da drumul, a dezhăma). Ip este un hipocoristic format prin scurtare de la Ipolit”, explică în ”Dicţionarul etimologic al localităţilor din Sălaj”, scriitorul Gheorghe Chende Roman.

Așadar, cu alte cuvinte, denumirea de Ip vine de la faptul că zona era una folosită la păşunatul cailor. Localitatea Ip are cel mai scurt nume din România, dar nu și din lume. La nivel mondial sunt o mulțime de localități ale căror nume au o singură literă. De exemplu, în Suedia există un râu botezat „Å”, iar în Franța este un sat denumit „Y”.

La polul opus, cel mai lung nume de localitate din România format dintr-un singur cuvânt este Streisangeorgiu, din județul Hunedoara. În lume, cel mai lung nume de așezare este „Krung Thep Maha Nakorn Amorn ratana kosinmahintar ayutthay amaha dilok PhoP noppa ratrajathani burirom Udom rajaniwesmahasat Harn Amorn phimarn avatarn sathit sakkattiya visanukamprasit”, un oraș din Thailanda.

E adevărat că în România există un sat mai mare decât Bucureștiul?

Cine ar fi crezut că în țara noastră există un sat care se întinde pe o suprafață mai mare decât Capitala României? Ei bine, este vorba despre Jina, comuna formată dintr-un singur sat din Mărginimea Sibiului, care se întinde pe 315 km pătrați.

Suprafața Bucureștiului este de 228 de km pătrați. A Jinei, satul din județul Sibiu unde își duc zilele în jur de 3.700 de oameni, este de 315 de km pătrați (32.980 hectare). Jina, deși are vatra așezată la altitudinea de 1.000 de metri, își are hotarele la vârfuri de peste 2.200 de metri.

Care este IP-ul meu?

În mod hilar, IP este și adresa pe care o are fiecare calculator sau laptop care se conectează la Internet. În termeni populari, IP-ul este ca adresa de acasă sau ca un număr de înmatriculare al automobilului. Pentru a recepționa informațiile, orice PC sau laptop are nevoie de acest IP care este unic. IP-ul este valabil pentru toate echipamentele care se folosesc de Internet (imprimante, faxuri, etc.).
Aici poți afla IP-ul tău!

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot