Faimosul cappuccino este astăzi una dintre cele mai iubite băuturi de pe Glob. Totuși, cum a apărut băutura cunoscută în toată lumea și de ce poartă denumirea de „cappuccino”?
Pentru ca băutura denumită cappuccino să ia naștere, a fost suficient ca spuma de lapte să fie adăugată în cafea. Numele de „cappuccino” provine de la culoarea acestei băuturi, care era asemănătoare culorii hainelor pe care le purtau călugării Capucini. Aceștia purtau robe maronii, cu o glugă conică, care, de altfel, le-a dat și numele.
Totododată, înfățișarea capucinilor a dus la denumirea unui gen de maimuțe cu coadă din America Centrală și America de Sud (Cebus). În limba italiană, „cappuccio” înseamnă glugă. Diminutivul cuvântului, tradus ca „glugă mică” sau „gluguță”, este „cappuccino”.
Ordinul Fraților Capucini, cunoscut, în vorbirea populară, drept cel al Călugărilor Capucini, a apărut în Italia în anul 1520, atunci când Matteo da Bascio, un franciscan, a decis să fondeze o confrerie a discipolilor Sfântului Francisc de Assisi. Capucinii sunt cunoscuți sub acest nume datorită glugii caracteristice. În spațiul de limbă germană sunt numiți Kapuziner sau „franciscani maro” („braune Franziskaner”), după culoarea maro a rasei.
Pentru a prepara un cappuccino delicos după o rețetă italiană 100% originală, acesta ar trebui să aibă în părți egale espresso, lapte fiert si spumă de lapte (special realizată pentru cappuccino
Băutura denumită cappuccino a fost inventată odată cu apariția espresoarelor de cafea. Se întâmpla la începutul secolului al XX-lea. În anii ’30 a apărut prima mențiune în italiană a capucinoului, dar și primele fotografii ale acestei băuturi în presa din Peninsulă.
Foto: Pexels.com