Cum au fost date numele continentelor? Continentul reprezintă o mare întindere de uscat, înconjurată total sau parțial de oceane sau de mări, cuprinzând și unele insule sau arhipelaguri vecine. În momentul de față, continentele totalizează 27% din suprafața Pământului. Terra are șapte continente: Africa, America de Nord, America de Sud, Antarctida (a nu se confunda cu Antarctica, marea zonă sudică a Pământului), Asia, Australia și Europa.
Puțină lume știe cum continentele și-au primit numele. Site-ul shtiu.ro vă elucidează acest mister în rândurile de mai jos.
Europa este considerat cel mai bătrân continent. Originea și numele său se găsesc în miturile clasice grecești. Potrivit legendei, conducătorul zeilor din Olimp, Zeus, s-a îndrăgostit de inocenta nimfă Europa. Cei doi au călătorit împreună pe deasupra Mării Negre, spre țărmurile insulei Creta. Pămantul pe care pe care s-au așezat îndrăgostiții a primit ulterior numele său, Europa.
Africa a fost denumită de romani inițial Lybia, după libienii care trăiau în zona centrală a ţărmului sudic al Mediteranei. Ulterior, după ce au cucerit şi distrus Cartagina, au numit zona Africa, după numele tribului Afridilor, care locuiau în părţile Tunisiei de astăzi. Cu toate acestea, există o altă teorie legată de numele acestui continent, care susține că și-a primit denumirea de la un trib nativ zonei numit Afri (Africa fiind forma feminină al „Africus” ce însemna „țara lui Afri”). Din păcate, nu există informații clare despre cum Africa a fost denumită astfel.
Asia vine de la cuvântul asirian Asu, care înseamnă răsărit. Grecii au împrumutat cuvântul de la asirieni pentru a desemna litoralul Asiei Mici. Imperiul Roman a denumit Asia, un timp, statul Pergam din Asia Mică. Ulterior, numele a fost extins asupra tuturor teritoriilor, pe care aceștia le dețineau în acea zonă.
America derivă din numele navigatorului italian Amerigo Vespucci, unul dintre primii exploratori din Lumea Nouă. Inițial numele a fost dat regiunii din sud, însă ulterior și zona de nord a primit același nume. Cartograful german Martin Waldseemüller a numit noua regiune a lumii America, în cinstea lui Amerigo Vespucci.
Australia provine de la termenul din latină „terra incognita australis”. Acest cuvânt desemna un continent imaginar ce ocupa întreaga Emisferă sudică. Cuvântul „Australia” a apărut pentru prima dată într-o scriere în limba engleză: „A note of Australia del Espiritu Santo” scrisă de Master Hakluyt în anul 1625.
Antarctida a fost numele dat continentului de către cartograful scoţian John George Bartholomew în 1890. Antarctica este versiunea romanizată a compusului din limba greacă „antarktiké”, însemnând „opusul nordului”.
Indiferent de numele date acestor continent, un lucru este clar, fără uscat, umanitatea nu ar exista.
Foto: Pexels.com