Pizza Margherita este preparatul italian care poate fi găsit în orice pizzerie din Italia. De fapt, aceasta este ce mai simplă pizza care conține numai blat, mozzarella, roșii și busuioc. Dar, de unde vine denumirea faimosului preparat?
Legenda spune că, pe la sfârșitul anului 1889, familia regală formată din regele italian Umberto și soția sa regina Margherita vizitau Napoli. Un tânăr brutar, pe nume Raffaele Esposito, a vrut să impresioneze altețele regale atât prin gustul bun al mâncării pregătite cât și prin dovada de patriotism. Esposito a servit cuplului regal la primul fel pâine plată (pizza de astăzi) cu alimentele care să se identifice cu steagul Italiei. Busuiocul era culoarea verde, mozzarella reprezenta culoarea albă și roșiile, normal, culoarea roșie.
Se spune că la câteva zile după vizită, regina Margherita i-a trimis şi un bilet de mulţumire lui Esposito care este şi astăzi expus pe un perete al Pizzeriei Brandi, unde a gătit cândva Esposito. În locație se află și semnul Casei Regale a Italiei.
Totuși, ziariștii BBC au mers pe urmele istoriei și a descoperit că a existat, într-adevăr, un anume Raffaele Esposito care a primit permisiunea să-şi marcheze intrarea în local cu însemnul regal, dar nu în anul 1889 când regina Margherita ar fi mâncat pizza în culorile Italiei, ci în 1871. Dar, Raffaele Esposito descoperit în arhivele de la Napoli nu deţinea o pizzerie, ci o vinărie.
Totuși, există și voci, multe avizate, care susțin că pizza Margherita era populară de câteva sute de ani în Italia. În carțile culinare italiene vechi se specifică că „Cele mai populare și faimoase pizza din Napoli au fost ‘Marinara’, creată în anul 1734, și ‘Margherita’, care datează din anii 1796-1810.
Margareta de Savoia (1851-1926) a fost regina Italiei în timpul domniei soțului ei, Umberto I al Italiei. Aceasta a fost soția lui Umberto I al Italiei, cel care a fost Rege din 1878 până la asasinarea sa din 1900. În seara zilei de 29 iulie 1900, Umberto a fost asasinat la Monza. Regele a fost împușcat de patru ori de către anarhistul italo-american Gaetano Bresci. Bresci a susținut că a vrut să răzbune oamenii uciși la Milano în timpul reprimării revoltelor din mai 1898. Margareta de Savoia a murit la vârsta de 74 de ani.
Foto: Depositphotos.com