De unde vine numele Transilvania?

25.06.2019
De unde vine numele Transilvania?

Transilvania este una dintre cele mai fascinante zone din România. Regiunea situată în interiorul arcului carpatic a fost disputată multă vreme de unguri și de români. Totuși, de unde vine numele de Transilvania?

Ce înseamnă Transilvania?

Regiunea Transilvania a făcut parte atât din Dacia, cât și din Imperiul Roman, Regatul Ungariei, Imperiul Austriac și face astăzi parte din România. Transilvania cuprinde 10 județe astfel Alba, Bistrița-Năsăud, Brașov, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Mureș, Sălaj și Sibiu.

Cum veneau pe lume copiii țăranilor români în jurul anului 1900?

Conform istoricilor, toponimul Transilvania a fost atestat pentru prima dată în anul 1075 ca fiind „terra ultra silvam”. În traducere însemna ținutul de dincolo de pădure.

Teritoriul a mai apărut în secolul al X -lea și al XI-lea sub numele de Ultrasilvana şi terra Ultrasilvana, apoi Transilvana. Cronicarii unguri l-au atestat sub numele de Erde-lew şi mai apoi Erdely, ceea ce însemna „peste pădure”.

De ce zic ungurii că Transilvania este a lor?

Transilvania este motivul de dispută dintre români și unguri de sute de ani. Atât românii, cât și ungurii susțin că Transilvania ar trebui să le aparțină.

Majoritatea istoricilor unguri susțin că odată cu retragerea aureliană (274 d. Cr.), atunci când împăratul Aurelian i-a mutat pe coloniştii romani din Dacia Traiană în Moesia Inferioară (la sud de Dunăre), au plecat cu ei şi dacii de la nord de Dunăre, înaintașii românilor de astăzi. Totuși, această teorie este infirmată de majoritatea istoricilor europeni.

Care este istoria Transilvaniei?

Sunt și istorici unguri care susțin că regiunea aparține României, așa cum este maghiarul Kovary Laszlo. „Românii sunt urmaşii romanilor colonizaţi în Dacia de împăratul Traian, fiind găsiţi aici de unguri mult mai târziu, prin sec. al IX-lea (955-956)”, notează istoricul în lucrarea „Statistica Ardealului”.

Transilvania a fost cucerită de unguri pe durata a 200 de ani între secolele al XI-lea şi al XIII-lea. Astfel, până la organizarea feudală a regatului maghiar şi constituirea voievodatului Transilvaniei, atestat documentar în anul 1176, multe dintre regiunile transilvănene erau guvernate de voievozi și cnezi.

După moartea ultimului rege arpadian Andrei al III-lea în anul 1301, românii din Transilvania au început să rămână fără drepturi, fără libertăţi religioase și chiar și fără pământ. Toate acestea se întâmplau în favoarea nobililor maghiari şi a populaţiilor ungurești.

În anul 1541 Principatul Transilvaniei a fost recunoscut de Imperiul Otoman ca fiind stat independent. Astfel, între anii 1868 și 1918 Transilvania a fost încorporată părții maghiare a Imperiului Austro-Ungar. Din anul 1918, de la finalul Primului Război Mondial, teritoriul aparține României.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
G-Shock Octagon: design iconic și tehnologii inovatoare de la Casio
G-Shock Octagon: design iconic și tehnologii inovatoare de la Casio
Timpul are o importanță deosebită pentru noi, oamenii. În ultimii 150 de ani, ceasurile au căpătat o importanță aparte pentru viața noastră de zi cu zi. Ceasurile se pot îmărți în două... citește tot
Actori din „Singur acasă” care au murit de când filmul a fost lansat
Actori din „Singur acasă” care au murit de când filmul a fost lansat
Unul dintre cele mai celebre filme din toate timpurile este, cu siguranță, „Singur acasă”. În ciuda faptului că a apărut în urmă cu 35 de ani, filmul este în continuare unul dintre cele... citește tot
Ampla discuție. Ce ne-a dat Uniunea Europeană? Ce a primit România de la UE? Am dat 1 euro, ne-au dat 3!
Ampla discuție. Ce ne-a dat Uniunea Europeană? Ce a primit România de la UE? Am dat 1 euro, ne-au dat 3!
Pe data de 1 ianuarie 2007, România a devenit stat membru al Uniunii Europene cu drepturi depline. Ce a adus aderarea României la Uniunea Europeană bun pentru țara noastră? De 17 ani România... citește tot