De unde vine semnul dolarului? De ce dolarul este un S tăiat?
Suntem înconjurați de semne și simboluri. Totuși, unul dintre cele mai cunoscute simboluri la nivel mondial este, de departe, cel al dolarului. Originea semnului monedei Statelor Unite ale Americii a generat o serie de discuții, una mai fantezistă ca alta. Totuși, care este, de fapt, originea semnului dolarului?
Părintele simbolului dolarului este Oliver Pollock, fiul unui negustor irlandez. Acesta a ajuns în America la vârsta de 23 de ani, s-a stabilit în orașul Carlisle de pe coasta de est a Statelor Unite și făcea comerț cu produse din Indiile de Vest. Încet și sigur, Oliver Pollock a ajuns un afacerist respectat și s-a mutat în Louisiana, unde a început să facă negoț cu spaniolii chiar în peso, moneda ibericilor. De fapt, chiar de aici s-a născut simbolul cunoscut al dolarului.
De ce moneda românească se numește „leu”? De unde vine denumirea de „leu”?
Se pare că în documentele pe care le emitea, Oliver Pollock folosea abrevierea „ps” pentru peso. Din pricina scrisului său nu foate descifrabil, abrevierea a început să semene cu actualul simbol al dolarului. Adică, acesta → $!
Acest semn se pare ca a fost folosit, pentru prima dată, pe data de 1 aprilie 1778, de către Pollock, intr-o factura trimisa congresmanului Robert Morris. Acesta din urma a preluat simbolul, răspândindu-l la scara larga și simbolul a început să fie folosit chiar și în actele guvernamentale.
Dolarul a fost adoptat de către Congresul Confederațiilor Statelor Unite pe data de 6 iulie 1785. Încă de la început, s-a hotărât ca dolarul să fie divizat în 100 de cenți.
De unde vine denumirea de dolar?
Din punct de vedere etimologic, termenul de dolar provine de la thalerul european. Thalerul este numele unor monede de argint care au circulat pe intreg teritoriul Europei începând cu anul 1518.
Unde se fabrică leii, banii românești? Cum arată clădirea unde se produc banii?
Foto: Pexels.com