De unde vine termenul „ABRACADABRA”?

16.06.2021
De unde vine termenul „ABRACADABRA”?

În aceste zile s-ar putea să auzi „abracadabra” înainte ca un magician de scenă să scoată un iepure din pălărie, dar acum sute de ani oamenii credeau de fapt că acest cuvând era o vraja magică.

Potrivit site-ului todayifoundout.com, originea exactă a cuvântului este pusă în dezbatere, dar poate una dintre cele mai vechi înregistrări despre „Abracadabra” este un fragment dintr-un roman numit Serenus Sammonicus în secolul al II- lea d.Hr. din Liber Medicinalis:

„Boala pe care grecii o numesc hemitritaeos este mai mortală. Nici unul dintre strămoșii noștri nu a putut numi această boală în limba noastră și nici nu au simțit nevoia. Pe o bucată de pergament, scrieți așa-numita „abracadabra” de mai multe ori, repetând-o pe linia de mai jos; dar scoateți sfârșitul, astfel încât, treptat, litere individuale, pe care le veți lua de fiecare dată, lipsesc din cuvânt. Continuați până când (ultima) literă face vârful unui con. Nu uitați să înfășurați acest lucru cu lenjerie și să-l atârnați de gât. Mulți oameni spun că untura de leu este eficientă…”

De unde vine expresia „ABRACADABRA”?

Este puțin probabil ca Sammonicus să fi venit cu cuvântul pe cont propriu și se crede că a fost folosit înainte. Există câteva teorii cu privire la originea faimosului termen. În primul rând, ar fi putut fi derivat din cuvântul la fel de magic „abraxas” ale cărui litere, în numerologia greacă, se adaugă la 365 – numărul de zile din an. S-ar putea ca primii înțelepți să creadă că acesta este un cuvânt puternic și au creat cumva „abracadabra” din el și l-au transformat într-un „leac”.

Alternativ, cuvântul ar putea fi derivat din cuvintele ebraice pentru „tată, fiu și duh sfânt”: „ab, ben și, respectiv, ruach hakodesh”. Poate mai intuitiv, ar putea fi derivat din și expresia aramaică „avra kadavra”. Fanii lui Harry Potter vor ști probabil că asta este ceea ce a folosit JK Rowling când venea cu blestemul ucigaș „avada kedavra”. Într-un interviu, ea a declarat că fraza originală însemna „să fie distrus lucrul”, care s-ar potrivi bine teoriei vindecării; abracadabra a fost scris pentru a „distruge” boala.

Oricât de ciudat ar părea astăzi, oamenii purtau talismane de fel cu conul „abracadabra” așa cum a descris Sammonicus. S-a crezut că vindecă bolile, febra și alte probleme. Evident, nu ar avea altceva decât un efect placebo asupra utilizatorului, dar oamenii păreau a avea încredere.

În cele din urmă, oamenii au renunțat la superstiția abracadabra și, până în secolul al XIX- lea, practica de a-ți atârna un farmec de abracadabra la gât pentru a vindeca boala a dispărut. În acest moment, cuvântul a început să capete semnificația „magiei false”.

Foto: Pexels.com, todayifoundout.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot