Toată lumea cunoaște povestea lui Iosif Stalin, Mao Zedong sau Nicolae Ceaușescu. Puțini sunt cei care au auzit de infamul Idi Amin și regimul lui de teroare din Africa. Deși a avut o perioadă scurtă de domnie, Idi Amin și-a lăsat puternic amprenta asupra poporului său. Cine a fost Idi Amin și cum a ajuns la puterea Ugandei?
Uganda este un mic teritoriu situată în estul Africii. Cei mai importanți vecini ai săi sunt Kenya, Sudanul de Sud sau Tanzania. O parte importantă a teritoriului deține o porțiune a Lacului Victoria, una dintre cele mai importante surse de apă ale continentului.
Istoria țării nu trezește foarte multe amintiri cunoscătorilor de istorie, dar un conducător din această țară și-a lăsat puternic amprenta. Al Hadj Idi Amin Ada a fost un militar și om politic care a condus un regim de teroare în perioada 1971-1979.
Înainte de a deține controlul puterii în Uganda, Idi Amin a fost soldat într-un regiment colonial britanic. După independența țării, a urcat toate scările ierarhice până în fruntea armatei, În 1971 a organizat o lovitură de stat și l-a înlocuit pe președintele Milton Obote.
Acesta a promovat o politică xenofobă, ordonând etnicilor indieni și pakistanezi să părăsească țara. Asiaticii dețineau cele mai multe companii din Uganda, astfel că la plecarea acestora din țară a apărut o criză economică majoră. Pentru a rămâne în fruntea statului, regimul lui Idi Amin a trebuit să recurgă la răpiri, tortură și ucideri. Nebunia conducătorului militar și-a atins apogeul în 1978 când a început războiul dintre Uganda și Tanzania. Trupele tanzaniene au înfrânt slaba pregătită armată ugandeză. În 1979 regimul a fost prăbușit, iar Idi Amin a fugit în Arabia Saudită pentru a trăi în exil.
A trăit timp de 24 de ani o viață în exil până la moartea sa în anul 2003. Conform statisticilor, cel puțin 300.000 de oameni și-au pierdut viața în diferite circumstanțe din cauza deciziilor dictatorului ugandez.
De-a lungul timpului, anumite teritorii au trebuit să treacă prin mâna dictatorilor pentru a ajunge la evoluția din prezent. Cauzele apariției acestora pot fi multiple, de la slaba pregătire a societății, până la interesele statelor vecine.
Din cauza celor 10 personalități de mai sus, se zvonește că peste 180 de milioane de oameni și-au pierdut viața.
Foto: Thoughtco.com & Cbsnews.com