O persoană se poate manifesta, la un moment dat, într-o acțiune fie subiectiv, fie obiectiv. Modul de exprimare în contextul respectiv poate fi influențat de mai multe variabile. De aceea este indicat să nu judeci omul înainte de a ști toate detaliile. Însă, ce înseamnă,totuși, să fii subiectiv sau obiectiv?
De-a lungul timpului, filozofi din întreaga lume s-au întrebat ce înseamnă să fii subiectiv sau obiectiv, iar toate răspunsurile aveau aceeași bază. Astfel, o persoană este obiectivă atunci când se bazează pe fapte, pe argumente care pot fi dovedite cu ușurință și sunt imposibil de negat. În schimb, o persoană este subiectivă atunci când în chestiunea în cauză nu se bazează pe fapte, ci pe sentimentele personale, interese, trăirile proprii etc.
O persoană se manifestă subiectiv într-un context atunci când ideile sau afirmațiile sale sunt dominate de sentimentele personale, de opinia și de preferințele lui. Acesta nu ține cont de faptele dovedite empiric și are o interpretare proprie a adevărului. Cu alte cuvinte, subiectivul nu este altceva decât o credință, opinie, zvon, presupunere, suspiciune, care este influențată de punctul de vedere al vorbitorului.
Subiectivismul este caracterizat de experiențele, cunoștințele, percepțiile, înțelegerea și dorințele trecute ale persoanei respective. Pentru ea devărul este cel bazat pe experiențele proprii.
O persoană obiectivă se bazează pe fapte atunci când face o afirmație. Acțiunea sa, fizică sau verbală este imparțială, echilibrată și ține cont întotdeauna de argumente dovedite empiric.
Modul său de exprimare nu ține cont experiențele proprii trecute, prejudecățile, percepțiile, dorințele sau cunoștințele sale. Așadar, ele sunt independente și externe față de mintea persoanei specifice.
Cu alte cuvinte, obiectivul se bazează în totalitate pe fapte, care pot fi observate, cuantificate și demonstrate, numărate, descrise și imitate. Obiectivul prezintă adevărul și este lipsit de influențe individuale.
Foto: Pexels.com