Trăim vremuri bune, în care putem găsi avea pe masă aproape orice legumă ne dorim. Totuși, strămoșii noștri nu s-au putut bucura cu adevărat de toate legumele pe care noi le gustăm astăzi. Din ce regiuni ale lumii provin legumele pe care le punem astăzi pe masă?
Unul dintre oamenii care a adus multe dintre legume în Europa a fost navigatorul Cristofor Columb. Oficial, acesta este omul care a descoperit America. Se întâmpla în anul 1492 și Columb căuta o rută spre asia. Dar, să revenim la legume, alimentele pe care le consumăm zi de zi.
Cartofii sunt originari din Munții Anzi, America de Sud. Astăzi, aceștia sunt cultivați în peste 120 de țări. În Europa, cartofii au fost aduși în anul 1540. Când a venit cartoful în România? În regiunea noastră, cartoful a ajuns, probabil, la începutul secolului al XIX-lea. Inițial, leguma a ajuns în Transilvania și de aici și în Moldova și Țara Românească.
Roșia este originară din nordul Americii de Sud. Aceasta a venit din „Lumea Noua”, în urmă cu 2.500 de ani. Conchistadorii întorşi din „Lumea Nouă” au fost cei care au adus seminţele roşiei în Europa. Primele tomate au fost aduse de spaniolul Hernan Cortez, atunci când s-a întors în anul 1519 din expediţia sa peste Ocean.
Castraveții au fost cultivați în Asia acum 3.000 de ani. Se pare că planta are origini în India, fiind chiar menționată în legenda lui Ghilgameș.
Ridichile sunt originare din Orientul Îndepărtat. Această legumă a ajuns înaintea cartofului în Europa. Se întâmpla în secolul al XVI-lea.
Spanacul a fost cultivat din cele mai vechi timpuri în Orient. Aceasta este leguma cea mai bogată în nutrienți și vitamine.
Faimoasa vânătă este originară din Asia de Sud și a fost consumată de oameni încă din Preistorie. În Occident, leguma a ajuns acum aproximativ 1500 de ani. Porumbul își are și el originile în America de Sud.
Păstârnacul, morocovul, napul și varza sunt originare din Europa. De altfel, varza este cea mai veche legumă folosită de om. Aceasta este cunoscută din Antichitate de egipteni, greci și romani.