Societatea în care trăim este una a deschiderii către comunicare. Astăzi, fiecare dintre noi are posibilitatea de a-și face auzită vocea într-un spațiu public destul larg, prin intermediul rețelelor sociale, care sunt la îndemâna oricui are un telefon inteligent și acces la internet.
Simțim nevoia să ne expunem opiniile cu privire la subiecte dintre cele mai diverse, vorbim despre probleme individuale, de interes strict personal sau despre altele care ne afectează pe mai mulți dintre noi. Totuși, este bine să avem în vedere și felul în care ne facem auzite părerile. De multe ori, forma pe care o dăm ideilor noastre poate influența semnificativ mesajul pe care îl transmitem.
O sintagmă pe care o folosim frecvent atunci când ne alocăm rolul de vorbitor și vrem să subliniem opiniile noastre personale este DIN PUNCT(UL) DE VEDERE. Această expresie este, totodată, de cele mai multe ori, utilizată greșit. Ea se poate integra în discursul nostru în două variante: DIN PUNCT DE VEDERE și DIN PUNCTUL DE VEDERE.
Este foarte ușor. Folosim sintagma DIN PUNCT DE VEDERE dacă după ea urmează UN ADJECTIV:
DIN PUNCT DE VEDERE ȘTIINȚIFIC, opinia ta nu este aproape de adevăr. (Ar fi greșită o exprimare de tipul Din punctul de vedere științific, opinia ta nu este aproape de adevăr.)
Expresia DIN PUNCTUL DE VEDERE este urmată obligatoriu de articolul genitival AL și de UN SUBSTANTIV (sau, mai rar, de un alt nominal):
DIN PUNCTUL DE VEDERE AL PREȘEDINTELUI, decizia luată de Parlament a fost greșită. (Și nu Din punct de vedere al președintelui, decizia luată...).
O mică observație pe care o mai putem face se leagă de substantivul PREȘEDINȚIE. Acesta este foarte frecvent utilizat cu forma greșită PREȘEDENȚIE. Spre a nu greși, cel mai bine este să ne gândim la originea termenului. Substantivul PREȘEDINȚIE s-a format prin derivare de la baza PREȘEDINTE. Așadar, dacă PREȘEDINȚIE s-a format de la PREȘEDINTE (și nu de la președente!), forma corectă a derivatului este cea care îl conține pe I.
Foto: Pexels.com