Parisul este capitala Franței și unul dintre cele mai frumoase orașe din lume. Acesta este vizitat în fiecare an de milioane de turiști, având numeroase obiective de vizitat și o atmosferă citadină care te vrăjește. De curând, cel supranumit „Orașul luminilor” și-a botezat una dintre piețe „George Enescu” (nr. „Georges Enesco”). De ani buni, în Paris există o altă piață numită „Brâncuși”.
Locația pieței Enescu nu a fost aleasă la întâmplare și se află în arondismentul 9, zonă unde celebrul compozitor și-a trăit o bună parte din viață. Evenimentul de inaugurare a fost unul fastuos, participând atât oficialități din Franța, cât și din România. Violonista Mirana Țuțuianu, care predă la Conservatorul „Nadia et Lili Boulanger”, aflat chiar în zona unde a trăit compozitorul, a fost cea care a avut primul discurs.
De când am venit în Franța aștept acest moment. E mai bine să ne plimbăm prin Paris, să ne putem opri într-un loc, unde este o placă ce poartă numele lui George Enescu. Te simți viu. Este o recunoaștere pe care atât de mult a meritat-o, a declarat Mirana Țuțuianu, potrivit RFI.
George Enescu s-a născut în data de 19 august 1881, în comuna Liveni, din județul Botoșani. Încă de când era copil acesta a avut o afinitate pentru muzică, începând să cânte la vioară la 4 ani. Abilitățile sale artistice erau greu de trecut cu vederea, George Enescu studiind la Viena și Paris.
În decursul carierei acesta a alternat concertele la București și în capitala Franței, oficialitățile franceze fiind impresionante de talentul românului oferindu-i acestuia cea mai înaltă distincție în stat: cavaler al Legiunii de Onoare. Trebuie precizat că Enescu a fost un fin maestru al viorii, însă a stăpânit cu mare pasiune și pianul.
În lumea muzicii eu sunt cinci într-unul: compozitor, dirijor, violonist, pianist și profesor. Cel mai mult prețuiesc darul de a compune muzica și nici un muritor nu poate poseda o fericire mai mare…, se descria singur George Enescu, potrivit Wikipedia.org.
George Enescu a decedat în data de 4 mai 1955, la Paris, acolo unde este și înmormântat în cimitirul Père-Lachaise. Compozitorul avea 73 de ani și a lăsat în urmă o adevărată capodoperă artistică muzicală.
În Capitala Franței mai există o stradă care poartă numele unui celebru român. Este vorba de Constantin Brâncuși. Sculptorul român are o stradă cu numele său în cartierul Plaisance, din arondismentul 14, din capitala Franței. Piața Constantin Brancuși a fost creată în timpul reamenajării zonei, în 1985, când a și preluat numele celebrului sculptor român.
Foto: adevarul.ro și Wikipedia.org