Dreptunghiul este un patrulater cu patru unghiuri drepte (4 * 90° = 360°). Numele său este derivat din cuvântul latin „rectangulus” care înseamnă „unghi drept” (rectus) (angulus).
Laturile opuse ale dreptunghiului sunt paralele între ele și de lungime egală. Dreptunghiul are două diagonale care se intersectează în mijlocul dreptunghiului și sunt de lungimi egale.
În geometrie, perimetrul poate fi definit ca o cale sau granița care înconjoară o formă. Poate fi definit și ca lungimea conturului unei forme. Cuvântul perimetru a fost derivat din cuvântul grecesc „peri” care înseamnă „în jur” și „metron” care înseamnă „măsură”.
Perimetrul este lungimea totală a laturilor unei forme bidimensionale.
Putem circumscrie oricând un cerc pe dreptunghi, deoarece centrul său este echidistant de toate cele patru vârfuri ale sale. Mai mult, centrul acestui cerc se află exact la intersecția a două diagonale.
Cu toate acestea, nu putem înscrie un cerc în fiecare dreptunghi. De fapt, o putem face numai cu un pătrat, care este cazul special al unui dreptunghi. Pătratul este un patrulater cu patru unghiuri drepte și toate cele patru laturi de lungimi egale.
Un perimetru este o cale care înconjoară orice formă bidimensională. Ne putem gândi la el ca la un gard care este necesar pentru a înconjura o curte a unei grădini. Un cerc este o figură specială, deoarece perimetrul său se numește de obicei circumferință.
P = l + L + l + L
P = 2 * l + 2 * L
P = 2 * (l + L)
Perimetrul unui dreptunghi presupune că lungimea este mai mare decât lățimea.
În mod surprinzător, suntem înconjurați de obiecte dreptunghiulare. De aceea, calculul nostru poate fi util nu numai pentru cursurile de matematică, ci și pentru problemele din viața de zi cu zi.
Calculăm adesea perimetrul atunci când punem luminile de Crăciun prin casă sau împrejmuim grădina din curte. Alte exemple pot include găsirea lungimii totale a graniței terenului de fotbal.
Fețe de masă dreptunghiulare – având în vedere dimensiunea unei mesei, putem afla ce față de masă este necesară sau cât de multă dantelă sau bandă de cârlig trebuie să utilizăm.
Mese, oglinzi, rame, pânză, foi de hârtie, caiete, plicuri, bani, steaguri, piscine dreptunghiulare, telefoane, tablete, laptopuri … Este o listă nesfârșită!
Foto: Pexels.com