Cum ar fi să te întâlnești cu un șarpe lung de 14 metri, care pare că nu se mai termină? Cum ar fi dacă „monstrul” ar cântări mai mult de o tonă și jumătate? Ei bine, acum șaizeci de milioane de ani, acest scenariu era cât se poate de plauzibil.
Oamenii de știință sunt convinși că cel mai lung șarpe care a trăit vreodată pe Terra avea aproape 15 de metri lungime. Acesta a fost botezat „Titanoboa” și a fost cândva una dintre cele mai temute şi periculoase reptile din lume.
„Titanoboa” a trăit în pădurile tropicale 60 de milioane de ani și este considerat strămoşul şerpilor BOA şi Anaconda. Acesta nu își omora victimele prin strangulare. „Titanoboa” era capabil să înghită crocodili întregi.
În anul 2002, oamenii de ştiinţă au descoperit fosilele acestor şerpi alături de fosilele altor animale preistorice. Trei cranii de „Titanoboa” au fost găsite în stare intactă. „Nici în cele mai îndrăzneţe vise nu ne gândeam că o să găsim un boa de 14 metri. Cel mai mare şarpe din zilele noastre are jumătate din această lungime”, a explicat dr. Carlos Jaramillo, unul dintre arheologi.
Se pare că după dispariţia dinozaurilor, „Titanoboa” a fost cel mai mare prădător de pe planetă, pentru cel puţin zece milioane de ani.
Oamenii de știință sunt convinși că, dacă temperaturile vor continua să crească, este posibil ca, peste câteva milioane de ani, şerpi de dimensiunea lui „Titanoboa” să populeze din nou Terra.
Sunt puține zonele pe Glob unde nu trăiesc șerpi, dar asta nu înseamnă că nu există. Singurele țări europene în care nu se găsesc șerpi sălbatici sunt Irlanda, Islanda, Monaco și Vatican. De exemplu, în Irlanda, o țară cu o suprafață de 70.273 km², nu au existat niciodată șerpi și acest fenomen este considerat o anomalie a naturii, întrucât climatul este identic cu cel din Anglia. Singura explicație este aceea că în urmă cu 10.000 de ani, în urma unei glaciațiuni, Irlanda se afla sub o calotă de gheață. Când gheața s-a topit, Irlanda a fost înconjurată de ape.
Foto: allthatsinteresting.com