Pe 28 iunie 1914, soarta omenirii avea să fie schimbată definitiv. Aflați într-o vizită la Sarajevo, Franz Ferdinand și soția lui, Sophia, au fost asasinați de Gavrilo Princip, un tânăr sârb bosniac în vârsta de 19 ani, membru al organizației Mâna Neagră. Atentatul a declanșat, astfel, Primul Război Mondial. Se spune că arhiducele Franz Ferdinand de Austria și-a uitat acasă vesta antiglonț chiar în ziua în care a fost împușcat. Este acest lucru adevărat?
Au trecut mai bine de 100 de ani de când prima vestă antiglonț a fost inventată. Vesta antiglonț a fost inventată în Chicago, Statele Unite ale Americii, de către Casimir Zeglen, pe la finelor anilor 1800. Aceasta era realizată din mătase și avea un preț de 800 de dolari, echivalentul a 15.000 de dolari astăzi. Cine și-o permitea?
Care este națiunea care a trimis 80 de soldați la război și a primit acasă 81?
Unul dintre fanii vestei antiglonț a fost încă de la început Franz Ferdinand al Austriei, cel care fusese prevenit în legătură cu un eventual atentat. Moștenitorul tronului imperiului Austro-Ungar își comandase o astfel de vestă. Totuși, pe 28 iunie 1914, acesta a fost împușcat cu un pistol FN Model 1910 de calibru 32. Se crede că, Franz Ferdinand al Austriei, a ales, din motive numai de el cunoscute, ca în ziua cu pricina să nu poarte vesta de protecție. Incredibil de ciudat.
Totuși, e greu de crezut că Franz Ferdinand ar fi scăpat cu viață în urma acestui atentat chiar și dacă avea o măsură de protecție. Glonțul i-a străpuns vena jugulară, o zonă unde nu ar fi fost protejat nici măcar de faimoasa vestă uitată acasă.
O lună mai târziu de la acest atentat, Austro-Ungaria declara război Serbiei. Primul Război Mondial a început în 1914 și s-a sfârșit patru ani mai târziu. Glonțul trimis de Gavrilo Princip a ucis 9 milioane de oameni și a destrămat 4 imperii.
E adevărat că rușii au pierdut un război pentru că erau prea beți?
Care a fost cea mai ciudată metodă de luptă din Primul Război Mondial?