Constantin Brâncuși este, de departe, unul dintre cei mai cunoscuți români în întreaga lume. Brâncuși s-a născut în anul 1876 la Hobița și este cel care a revoluționat pentru totdeauna sculptura contemporană. Nu mulți știu că Brâncuși a avut și un copil pe care nu l-a recunoscut niciodată.
John Constantin Brâncuși Moore a fost fiul sculptorului din relația pe care Brâncuși a avut-o cu Vera Moore, fosta sa secretară şi o pianistă extrem de apreciată în acele timpuri. Drumurile Verei Moore și ale lui Brâncuși s-au intersectat la Londra, la un concert al artistei. Cei doi au avut multe vreme o relație asunsă, iar Vera a acceptat „rolul” de secretară în viața sculptorului. John Constantin Brâncuși Moore a venit pe lume pe data de 15 septembrie 1934, când Vera Moore avea 38 de ani, iar Brâncuși abia împlinise 58.
Brâncuşi nu l-a legitimat însă niciodată pe John ca pe urmaşul său natural. Copilul a crescut cu mama sa. Prima apariție în presă despre existența unui urmaș al lui Brâncuși a fost în anul 1978, în prestigioasa publicație franțuzească Le Monde.
Într-un articol în care Vera Moore era personajul principal, ziariștii din Hexagon scriau:
„Astăzi, ea refuză să vorbească despre sine însăşi. A avut o relaţie de 15 ani cu Brâncuşi. Au avut un băiat. Ea nu vorbeşte despre acest lucru”.
Se pare că Vera Moore i-a cerut la rândul ei fiului ei să nu vorbească niciodată despre identitatea tatălui său, lucru pe care John Moore l-a respectat întreaga durată a vieții.
John Constantin Brâncuși Moore a murit pe data de 11 noiembrie 2016, la fel ca tatăl său, la Paris. Avea 82 de ani. John Moore a trăit toată viața sa în Franţa, lângă Paris și a fost fotograf la celebrul cabaret Crazy Horse. Acesta nu a avut urmași.
Când a decis să meargă pe jos la Paris, Constantin Brâncuși avea 27 de ani și era nemulțumit că lumea din țara sa natală nu îi aprecia suficient munca. Acesta a plecat pe jos cu gândul să ajungă în Franța și prima oprire a avut loc la Budapesta, iar următoarea la Viena. Cea de-a treia staționare a fost Munchen, acolo unde Brâncuși s-a înscris la Academia Regală de Arte Frumoase. În această perioadă, sculptorul s-a angajat ca infirmier pentru a se întreține.
Din Munchen, Brâncuși și-a continuat celebra călătorie cu destinața Paris. În Elveția, în apropiere de Basel, sculptorul s-a îmbolnăvit de pneumonie, fiind internat pentru o perioadă de şase luni într-un spital de maici. Când s-a pus pe picioare, Brâncuși a plecat spre Paris, acolo unde inițial a lucrat ca spălător de pahare la taverna Moilard. Călătoria de la Hobița la Paris a durat un an și jumătate.
Foto: pressone.ro / Ionuț Teianu