Cel mai bogat român din toate timpurile avea 9 tone de lichidități de aur. Ce s-a întâmplat cu averea lui?
Despre Ioan C. Mihail, cunoscut de toți ca Jean Mihail, se spune că ar fi fost cel mai bogat român din toate timpurile. Un lucru este cert. Între anii 1929 și 1933, în timpul marii crize economice, Jean Mihail a fost cel care a împrumutat statul român. Da, să depășească momentul de cumpănă.
Cel mai bogat român din toate timpurile
Jean Mihail a fost cel mai bogat român din perioada interbelică. Acesta s-a născut în anul 1875, ca fiu al latifundiarului Constantin (Dinu) Mihail pe a cărui avere a moștenit-o. La mijlocul anilor 1920, Jean Mihail deținea moșii în șapte dintre județele României astfel: Ilfov, Mehedinți, Dolj, Gorj, Olt, Teleorman și Galați în urma exproprierii pământurilor la reforma agrară din 1921.
Și pentru ca totul să fie complet, în anul 1930, acesta a moștenit o avere colosală de la două dintre mătușile sale bogate.
„A avut o vilă pe Calea Victoriei în Bucureşti, o casă la Floreşti în Prahova, dar şi Castelul Zamora din Buşteni. Acestea sunt cele mai importante proprietăţii pe care le-a deţinut familia Mihail“, a povestit pentru adevarul.ro Toma Rădulescu, istoric.
Jean Mihail a împrumutat statul român
În marea criză economică ce a durat între 1929 și 1933 Jean Mihail a fost cel care a girat pentru statul român. Despre Jean Mihail se spunea că avea o avere de peste un miliard de lei și lichidități de mai bine de nouă tone de aur. Olteanul a garantat cu propria avere un împrumut extern al României, absolut vital pentru depăşirea crizei. În acea perioadă, România era condusă de Carol al II-lea.
În centrul Craiovei, Constantin Dinu Mihail şi-a construit o reşedinţă unde în prezent funcţionează Muzeul de Artă.
Necăsătorit și fără copii, Jean Mihail s-a stins din viaţă în anul 1936, lăsându-şi uriaşa avere statului român (30 de milioane de lei în numerar și alte 950 de milioane, în efective și acțiuni, la diferite bănci). Jean Mihail s-a stins chiar în reședința din Palatul Jean Mihail, unde, se spune că olteanul ar fi murit singur, într-o cameră neîncălzită. În ziua funeraliilor, școlile și-au suspendat cursurile.
În ciuda faptului că visteria statului român a fost alimentată cu o sumă fabuloasă, după venirea comuniștilor la putere în 1948 s-a ales praful de agoniseala lui Jean Mihail. Propietăţile boierului au fost naţionalizate de comunişti, iar conturile au ajuns pe mâna oamenilor importanţi din Partidul Comunist Român.